Karácsony mindent elmondott a Lánchíd-ügyről

Karácsony Gergely főpolgármester végre közérthetően magyarázta el a Lánchíd autómentesítésének okait a Jazzy Rádió Business Class című műsorában László Csaba és M. Szűcs Péter mikrofonja előtt.

2023. június 22., 11:26

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester a Business Class vendégeként végre úgy beszélt, hogy mindenki megérthette: a Lánchíd a főváros egyetlen olyan hídja, ahol nincs lehetőség buszsáv létrehozására, az összes többin vagy villamos, vagy buszközlekedés van külön infrastruktúrával.

Vigyázó szemüket Párizsra vetették

A nemzeti konzultációkat idéző Budapesti Lakógyűlésről elmondta, hogy még nem a választási kampánya volt, hanem a társadalmi egyeztetés ilyen formája benne van az önkormányzat működési szabályzatában. Karácsony egyébként sikeresnek ítélte a „lakógyűlést” és egy párizsi népszavazásra hivatkozott, ahol hasonló részvételi arány mellett döntöttek a város közlekedését érintő kérdésekben. A párizsi népszavazásról ebben a korábbi cikkünkben emlékeztünk meg. 

Perben, haragban

A szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban a főpolgármester elmondta, hogy az az Államkincstár útján gyakorlatilag perelik az államot, miután a főváros 25 milliárd forintot már befizetett, aminek csak a stílusosságát és az erkölcsiségét vitatják, a jogszerűségét azonban nem, de a független bíróság döntéséig az önkormányzat nem fizet be több elvonást.

Felszólító levél, ami nem az

A Fővárosi Önkormányzat egy „felszólító levelet” is küldött a kormánynak, név szerint Lázár Jánosnak a Lánchíd felújítására szánt, és mindeddig ki nem fizetett 6 milliárd forintos állami ígérettel kapcsolatban.

„Ez a fizetési felszólítás egy levél, amiben tájékoztatjuk őt arról, hogy a Lánchíd hamarosan kész, a műszaki átadásra, szerintem hamarosan átadjuk a hidat a hatóságoknak. Van egy tulajdonképpen egy polgárjogi szerződésnek minősülő döntésünk arra, hogy a kormány ehhez hozzájárul 6 milliárd forinttal, és tudom, hogy 6 milliárd forint az bizonyos szempontból sok pénz, bizonyos szempontból kevés, de a Lánchíd szempontjából ez nagyjából a beruházás áfatartalma. A vitánk tulajdonképpen arról szól, hogy a kormány nyerészkedik-e, már bocsánat a Lánchíd felújításon, és bezsebel 6 milliárd forint áfát, vagy pedig nagy kegyesen lemond a saját áfa bevételéről, és ezzel tulajdonképpen a maga részéről hozzájárul ahhoz, hogy Budapest és Magyarország egyik szimbolikus műtárgya megújuljon” – mondta Karácsony Gergely, aki szerint ezt az összeget meg is fogják kapni, bár „lehet, hogy még kell egy kicsit lökdösődni, én utálom azt, hogy mindig lökdösődni kell, hogy valami legyen, de az atlétikai világbajnokság kapcsán is azt látom, hogyha nem fújjuk föl magunkat, és nem verjük az asztalt, akkor valaki ott is valaki elfeledkezett arról, hogy a kerületeknek jár még 20 milliárd forint egészségügyi fejlesztés. Nekünk az a dolgunk, hogy emlékeztessük a döntéshozókat a saját döntéseikre”.

A teljes, 16 perces beszélgetés, amelyben szó esik még a BKV árairól, a közszolgáltatások hatósági árairól, a kormány zuglói telekvásárlásairól és a kormány-főváros megbékélés lehetőségeiről, meghallgatható ide kattintva, a Jazzy Rádió honlapján.

(Képünkön Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Lánchíd oroszlánjainak legókockákból készült másolatával pózol 2022. október 27-én. Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala.)

Tegnap 14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

Tegnap 14:18

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált az Eurostat friss statisztikájára, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. A Minisztárium szerint ez azért van így, mert a magyar háztartások a háborúra való tekintettel megtakarításba fektetik a pénzüket.