Autómentes marad a Lánchíd

Karácsony Gergely főpolgármester kihirdette a „Budapesti lakógyűlés” eredményeit. A szavazásra jogosultak 9 százaléka, vagyis összesen 136 435 fő élt a válaszadási lehetőséggel.

 

2023. június 20., 13:57

Szerző:

A főpolgármester szerint ez eredményes, nem volt még olyan online részvételi fórum Magyarországon, amellyel ennyi embert értek el. Karácsony Gergely szerint így az eredmények kötelezik a döntéshozókat – számolt be a kedd délelőtti nyilatkozatról a hvg.hu.

A kérdőív visszaküldői közül 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át a hídon. (Bár utóbbiak csak a felújítás befejezése után tudják majd használni.)

A résztvevők 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Budapest inkább ne fizesse be a kormánynak a megemelt szolidaritási adót, minthogy a közszolgáltatások minősége romoljon.

A Lánchídra a kormány által ígért, de egyelőre át nem utalt hatmilliárd forintról is volt kérdés: adja oda a pénzt a kormány, vagy vonja vissza a kormány a határozatát és ne adjon pénzt. A résztvevők egyértelmű többsége – 93 százalék – szerint a kormánynak ki kellene fizetnie azt a hatmilliárdot, amit korábban megígért a híd felújítására.

Emiatt a Főváros fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mert költségvetésükben szerepel a fent említett összeg – mondta Karácsony.

Elmondta továbbá, hogy utasítani fogja a BKK-t, folytassák a hídhoz kapcsolódó közterületek – a Clark Ádám és a Széchenyi tér – zöldítését, ugyanis a budapestiek ezt szeretnék.

(Kiemelt kép: a díszkivilágítás próbája a felújított Lánchídon 2023. június 17-én. Kép: Karácsony Gergely Facebook-oldal)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.