Közúti ellenőrzésekre készül a rendőrség, erre érdemes lesz figyelni

Szeptember 16-tól megemelkedik a közúti ellenőrzések száma.

2024. szeptember 14., 11:51

Szerző:

Aki elkerülne egy komolyabb bírságolást, annak érdemes lesz figyelnie, ha autóba ül, ugyanis egyre több helyszínen kell közúti ellenőrzésre számítani – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalos oldalán közzétett információk alapján.

Magyarország teljes területén bárkit ellenőrizhetnek a rendőrök, és a főutak mellett más, kisebb forgalmú útszakaszokon is felbukkanhatnak. Nem a bírságolás a cél, de a szabályok betartását minden esetben ellenőrzik.

Bár a KRESZ-szabályok áthágása vagy az alkoholfogyasztás is büntetéssel jár, ám ezúttal egy más területre koncentrál a hatóság: elsősorban a biztonságot szolgáló, kötelező kiegészítők használatát vizsgálják majd.

Ezt figyelik a közúti ellenőrzések során szeptemberben

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a közúti ellenőrzésekre szeptember 16. és szeptember 22. között kerül sor az ország területén több ponton. Mint írják, a Roadpol Operational Group, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata éves ellenőrzési tervének részeként végzik az intézkedéseket.

Elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatára fókuszálnak. Az autósok esetében lényeg kérdés lesz, hogy használnak-e, és ha igen, akkor megfelelő módon helyezték-e el a gépjárműben a gyermekülést, illetve hogyan van bekötve a gyermek.

A biztonsági övek használatára is érdemes fokozottan ügyelni: „ROADPOL Seatbelt” néven ismert, európai szintű ellenőrzés arra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, hogy az életmentő kiegészítőket mindenki rendeltetésszerűen és folyamatosan használja a közutakon. A statisztikák szerint még mindig sokan elmulasztják a biztonsági öv használatát, ami egy esetleges baleset esetén végzetes lehet. A gyermekülések és a kisgyerekek bekötése szintén olyan terület, ahol a hatóságok gyakran tapasztalnak hiányosságokat.

A közúti ellenőrzések során a motorkerékpárral közlekedőket is megállíthatják. Az ő esetükben a bukósisak meglétét, illetve használatának módját ellenőrzik, és erre a segédmotorosok is számíthatnak.

Az ellenőrzésekre már többször is sor került, és az Országos Rendőr főkapitányság nem véletlenül csatlakozott a „ROADPOL Seatbelt” kezdeményezéshez: mint elmondták, a figyelemfelhívó kampányokra folyamatosan szükség van. Egyre többen fordítanak figyelmet a biztonságra közlekedés közben, de még mindig sokan vannak, akik nem változtatnak a berögzült, rossz szokásaikon, ezzel pedig nem csak a saját, hanem mások életét is veszélyeztethetik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)