Videón a rajtaütés: Ferihegyen csaptak le a zsaruk a kanadai börtönből megszökött gyilkosra

A Kanadai Büntetés-végrehajtási Intézet, illetve a Québeci Tartományi Rendőrség még tavasszal indított hajtóvadászatot a lavali börtönből megszökött Y. Z. felkutatása érdekében. 

 

2024. szeptember 4., 09:35

Szerző:

A rendőrség friss közlése szerint a 32 éves algériai-kanadai–magyar, hármas állampolgárságú férfi – aki egy kanadai börtönből szökött meg még májusban – egy Amszterdamból Budapestre tartó repülőn utazott, a zsaruk Ferihegyen fogták végül el. 

Karddal szúrt hátba egy férfit

A férfi gyilkosság miatt került börtönbe, ugyanis 2011-ben karddal hátba szúrt egy magyar férfit, aki belehalt a támadásba. Az elkövető ekkor elmenekült ugyan a helyszínről, de később önként feladta magát. Emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, aminek letöltését meg is kezdte. A börtönben azonban újabb, súlyos személyi sérüléseket okozó bűncselekményt követett el. Így a kanadai hatóságok – 12 év után – megtagadták a feltételes szabadságra bocsátását. Az ezzel kapcsolatos meghallgatását követően dönthetett úgy, hogy megszökik.

A szökés

Idén tavasszal Québec tartományból, Lavalból, a Kanadai Javító Szolgálat joghatósága alá tartozó Szövetségi Képzési Központból szökött meg. Nemzetközi körözést adtak ki ellene, és nagy erőkkel keresték. Felkerült a Québec tartomány legveszélyesebb bűnözőit tartalmazó weboldalra is. Ezt követően olyan információk érkeztek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályához nemzetközi bűnügyi együttműködés eredményeként, miszerint a férfi repülővel Magyarországra érkezik.

Ferihegyen fogták el

 

A KR NNI fejvadászai a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a KR bevetési egységeivel együttműködve szeptember 3-án délelőtt fogták el a férfit. Éppen akkor, amikor kiszállt az Amszterdamból érkező repülőgépből. Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették. A más nevére szóló igazolvány használata miatt közokirat-hamisítás miatt indult vele szemben büntetőeljárás. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek. 

Videón a rajtaütés: 

Akcióban a budapesti rendőrök 

A hatóságok egyébként a police.hu oldalon azt is közölték, hogy a budapesti nyomozók legutóbbi célkörözési akciójában 61 embert fogtak el, akiket egyebek mellett rablás, lopás, csalás, személyi szabadság megsértése és garázdaság miatt kerestek, valamint épségben megtaláltak három, eltűntként nyilvántartott személyt is. A közlemény arra is kitér, hogy 412 olyan személy csuklóján kattant a bilincs, akiket összesen 101 év letöltendő szabadságvesztés miatt kerestek a hatóságok. Az elfogatóparancsok elrendelésének okai között szerepelt emberölés, emberkereskedelem, zsarolás, súlyos testi sértés, kábítószer-kereskedelem és szexuális kényszerítés is, melyekért összesen 101 év letöltendő szabadságvesztést és több mint 12 millió forint pénzbírságot szabtak ki a bíróságok. Megtaláltak 11 eltűntként bejelentett embert, 19 további esetben pedig különböző hatóságok megkeresésére állapították meg az illető tartózkodási helyét. 

(Kiemelt képünk helyszíni felvétel a ferihegyi rajtaütésről, Fotó: police.hu)