Kövér László nem olvas finn sajtót, a finn sajtó nem olvassa az Országgyűlés honlapját

Egy finn EP-képviselő szerint Magyarország október 24-én fogja ratifikálni a svéd és finn NATO-csatlakozást, azonban az Országgyűlés honlapján elérhető üléstervben nyoma sincs ennek. 

2022. október 17., 10:05

Szerző:

Magyarország október 24-én ratifikálhatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, állítja Eero Heinäluoma finn EP képviselő. Törökország mellett Magyarország volt a másik tagállam, amely eddig nem támogatta aláírásával az Észak-atlanti Szövetség bővítését – írja a finn sajtó nyomán a 444.hu. A finn képviselő azt mondta, magánbeszélgetés során közölték vele a dátumot, nem szeretne neveket mondani, de „jól halad az ügy”. A lap szerint Törökország többször is elmondta, hogy miért nem támogatja a csatlakozást, Magyarországon esetében a finnek szerint úgy tűnt, a kormány nem ellenzi, csupán nem sürgeti a csatlakozást.

Az Országgyűlés 2022. évi október-november havi ülésterve azonban elérhető a Parlament holnapján. Ebben az látszik, hogy mind a Finnország, mind a Svédország az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nyár óta áll az Országgyűlés előtt és nem történik vele semmi, sem vitára, sem szavazásra nincs meghirdetve és ez nem változott az október 24-én kezdődő és november 2-ig tartó ülés idejére sem, azaz egyelőre nem látszik, hogy bármiféle alapja lenne az Eero Heinäluoma finn EP képviselő által megszellőztetett dátumnak. 

(Kiemelt képünk: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Pekka Haavisto finn külügyminiszter (b) a NATO brüsszeli központjában 2022. január 24-én. Fotó: JOHN THYS/AFP)