Íme a Kormányinfó legfontosabb bejelentései, momentumai

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az OMSZ vezetőinek elküldésére egyébként is sor került volna, mert szakmai problémák voltak velük.

2022. augusztus 23., 13:52

Szerző:

Rendkívüli kormányinfón számoltak be a keddi kormányülés döntéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kedd délután. Gulyás elmondta, hogy a kormány legutóbbi ülését Orbán Viktor szabadsága alatt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette. A miniszter beszámolt róla, hogy értékelésük szerint az ország áram- és gázellátása biztosított és a stratégiai tartalékok is folyamatosan bővültek.

Az energiaárak azonban sajnos emelkednek, ezért – emlékeztetett Gulyás a rezsicsökkentést is az átlagfogyasztáshoz kötik. Gulyás Gergely ehhez hozzátette, a földgáz esetében eddig nem határozták meg, hogy milyen földgáz-fűtőérték esetén kapható meg a kedvezmény. Gulyás közölte, hogy 

a leggyengébb fűtőértékre is biztosítják az átlagfogyasztási határt, így a 63 600 MegaJoulos fűtőértéket fogja alapul venni a rendelet.

Beszámolt a miniszter arról is, az Európai Bizottsággal folytatódnak a tárgyalások az EU-s pénzek átutalásáról. A jogállamisági feltételekkel kapcsolatos követelményekkel kapcsolatban Gulyás szerint hosszú tárgyalások után a magyar kormány hétfőn olyan választ küldött a Bizottságnak, amelyben megígérik, „minden eddiginél szigorúbb rendszert hoznak létre az EU-s pénzek átlátható elköltésére”. A miniszter bízik abban, hogy a produktív tárgyalások folytatódnak a Bizottsággal.

AZ OMSZ lefejezésével kapcsolatban Gulyás Gergely  újságírói kérdésre kijelentette, a Technológiai és Ipari Minisztérium álláspontját a kormány elfogadta az ügyben, és közölte, hogy a menesztésre

„a tűzijátékkal kapcsolatos döntések nélkül is sor került volna.”

Egy másik újságírói kérdésre reagálva Gulyás hozzátette, hogy Palkovics László az OMSZ-felmentéseknél saját hatáskörben, alkotmányosan járt el, a kormány viszont meghallgatta érveit és egyetértett a döntéssel. Gulyás újságírói kérdésre válaszolva  sajnálatosnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy az ellenzék EP-képviselői az EU-s pénzek megérkezése ellen dolgoznak, így szerinte ők akadályozzák az egészségügyben és a közoktatásban is a béremelést.

Az OMSZ vezetőinek menesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy augusztus 20-a csak „az utolsó csepp volt a pohárban”, Palkovics már korábban is „kompetencia- és fejlesztési problémákat” emlegetett. Arra a kérdésre, miféle problémák voltak korábban pontosan, Gulyás úgy felelt, nem szeretne szakmai vitákba bocsátkozni, ám szerinte az előrejelzésekkel rendszeres problémák voltak. Hangsúlyozta, hogy  neves meteorológusok is kritizálták már az OMSZ munkáját.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez hozzátette, a szakmai problémák indokolták részben azt is, hogy az OMSZ az Agrárminisztériumtól április 3-a után az Ipari és Technológiai Minisztériumhoz került át. De a miniszter szerint  politikai nyomásgyakorlás sem történt az ügyben, Gulyás szerint „senki sem akart időjós lenni” helyettük.

A további sajtókérdésekre válaszolva Gulyás Gergely

  • elárulta, eddig sem volt elnéző a kormány az EU-s pénzekkel kapcsolatos korrupcióval szemben, bár szerinte is történetek azért bűncselekmények e téren,
  • kizárta azt, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az EU-s támogatási pénzek átutalásának feltételei között lenne,
  • leszögezte, mostanra biztosan mindenki kapott elég felkészülési időt az élelmiszerástopra az áruházláncok közül, ezért ebben nem lát alkotmányellenes mozzanatot,
  • közölte, az Európai Bizottság válaszával kapcsolatban a kormány optimista, de ettől még a Bizottság „egy politikai testület”,
  • és megosztotta azt is, teljesen szokványos a magyar állam által a Vodafone-ért kínált 715 milliárd forintos vételár, a magyar kormánynak pedig 2010 óta stratégiai célja a telekommunikációs szektorban történő, hangsúlyos megjelenés
  • és megosztotta, hogy a honvédségi géppel Nagy Márton miniszter utazott Moszkvába, energetikai kérdésekben folytatott tárgyalásokat.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.