OMSZ-lefejezés: a Békemenet egyik főszervezője szerint szabotázs történt augusztus 20-án

Ifj. Lomnici Zoltán gyorsan megindokolta, szerinte miért helyes, hogy Palkovics miniszter menesztette az OMSZ vezetőit augusztus 20-a után.

2022. augusztus 23., 13:24

Szerző:

A kormánymédia zászlóshajójának számító Tv2 Mokka című reggeli műsorában indokolta meg ifj. Lomnici Zoltán, Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum egyik alapítója és a Századvég jogásza, szerinte miért helyes az, hogy hétfőn Palkovics László technológiai- és innovációs miniszter indoklás nélkül és azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

A műsor, amely az interjút az „Az OMSZ megtévesztette a döntéshozókat” képernyőn megjelenő szalagcímmel vezette fel, Lomnicit szólaltatta meg az ügyben egyedüliként. Lomnici szerint „közjogi értelemben természetesen kell és lehet is felelősöket keresni” amiatt, hogy a régóta beharangozott, rengeteg állami pénzből megrendezni kívánt tűzijátékot vihar miatt le kellett mondani. Az interjút Istenes László műsorvezető úgy vezette föl,

az időjárás-előrejelzés „megtévesztette az operatív törzs tagjait”.

Hozzátette: az időjárás okozta haláleseteket követően az Egyesült Államokban az is előfordul, hogy a meteorológiai szolgálatot be is perlik.  Lomnici hangsúlyozta, hogy a viharjelzésből keletkezett problémákról nem gondolja, hogy „egy bocsánatkéréssel, egy elnézést kéréssel ezt el lehetne intézni, én erősen tamáskodom ebből a szempontból”.

Egy erősen a választ is feltételező kérdésre, amit Istenes László műsorvezető tett fel, ifj. Lomnici úgy válaszolt, „nem az OMSZ-nél, csak úgy általánosságban”,

de akár szabotázsakciót sem tud kizárni.

A jogász azt is hozzátette, nem tudja, hogyan jósolhattak vihart augusztus 20-án a szolgálatnál, amikor ők „a kertben napoztak" is aznap.

A teljes interjút itt lehet visszanézni:

(Kiemelt kép: Ifj. Lomnici Zoltán. Fotó: Vágókép a Tv2 Mokka cjmű műsorából)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.