Borsodban a klíma is luxus

Magyarországon 1 millió felett van a klímás lakások száma, de itt is nagy a különbség az ország különböző részein.

2024. július 15., 13:40

Szerző:

Az egyre melegedő hőmérséklet és gyakoribb hőhullámok miatt egyre többen szerelnek be klíma berendezéseket hazánkban is. Magyarország még így a világátlag alatt van, hiszen a 2022-es népszámlálás alapján nálunk a lakások 27,6 százalékában volt csak légkondi – írja a Telex. Ez azt jelenti, hogy a 4 millió lakásból több mint 1 millió rendelkezik már klímával, de az ilyen otthonok száma sem alakul egységesen, és területenként igencsak eltérő lehet. 

Szegeden vannak a megyei jogú városok közül a legnagyobb arányban klimatizálva a lakások, hiszen majdnem minden másodikban (46 százalék) van ilyen berendezés. Ezzel szemben például Győrben az arány csak 31 százalék, Miskolcon pedig 19 százalék. A legmagasabb arányok a legmelegebb térségeinkben, az Alföldön találhatók. 

Emellett azonban fontos tényező még az adott település jövedelmi szintje, lakásállománya, annak minősége, valamint a helyi gazdaságszerkezet is. A legszegényebb, aprófalvas térségeinkben, Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében vagy Baranya és Somogy vármegyék határtérségében rendkívül alacsony a klímás ingatlanok aránya. 

Budapesten magas a klímás lakások aránya

Magasabb arányban van légkondi a sok új ingatlannal rendelkező Budapesten vagy a nagyváros környéki elővárosi (szuburbán) térségekben, de a turisztikailag frekventált településeken is. Előbbiek sorából kerül ki a leginkább klimatizált település: Halásztelek, ahol az ingatlanok több mint a fele légkondival felszerelt. Utóbbira pedig példa a Balaton környéke vagy Hajdúszoboszló példája.

Budapest kerületei között is vannak jelentős különbségek. Míg a jelentős műemléki védettségű épületekkel rendelkező belsőbb kerületekben 30 százalék alatti a légkondis ingatlanok aránya, addig a XIII. kerületben ez az arány bőven 40 százalék körül van. Ez utóbbit magyarázhatja a panel lakótelepi ingatlanok magas aránya is.

Ha az ön lakásában még nincs klíma, korábbi cikkünkben talál ötleteket a lakás klíma nélküli hűtésére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)