Kiderült, mekkora lesz a nyugdíjemelés

Megjelentek a hivatalos adatok, mutatjuk, mennyivel kaphatnak több pénzt a nyugdíjasok idén novemberben. 

2023. szeptember 8., 10:04

Szerző:

Olyan adatokat hozott nyilvánosságra ma reggel a KSH, amelyre rengetegen vártak. Számításaik szerint augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 2023-ban 22 százalékos volt a drágulás mértéke. A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 honapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 8,3 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas, így az átlagos nyugdíj összege így 227 ezer forintra emelkedhet – írja a pénzcentrum

Idén év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, azonban az már év közben látszott, hogy a teljes éves drágulás ezt számottevően meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17-17,5 százalékos éves inflációt prognosztizált, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha úgy látszik, meghaladja az éves várható infláció az év eleji emelés mértékét, akkor ezt kompenzálják novemberben. Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat.

A mai adatok tükrében a Pénzcentrum úgy számol, 8,3 százalékos emelés jöhet novemberben. Visszamenőleges nyugdíjkorrekció is lesz.
Ezzel szemben a Bankmonitor számításai szerint – amely a Pénzcentrummal ellentétben az első nyolc havi tényadat alapján készít becslést az egész éves átlagos infláció várható mértékére, amely szerintük majdnem 18 százalék lehet, és ebből vonta ki a 15 százalékos januári nyugdíjemelés mértékét – eszerint mindössze 3-3,5 százalékos korrekció várható. 

Eszerint a nyugdíjkorrekció átlagosan akár a havi 7 300 forintot is elérheti, melyet egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatnak kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj szintjén 80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet – írja a Bankmonitor.

Ha és amennyiben a korábbi években megszokott, valamint a törvény által előírt rend szerint kapják meg a nyugdíjasok a novemberi emelést, az a 2023-as évi, januártól augusztusig tartó időszakban mért inflációs adat alapján fog megtörténni. Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat, hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalékkal emelkedtek. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.) 

A nyugdíjasok további 8,3 százalékos emelésre, az év eleji és évközi emeléssel együtt összesen 23,3 százalékos emelésre számathatnak idén.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban támaszkodott a január–augusztus időszakban mért inflációra, azonban akkor nem volt ilyen rekord mértékű drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint főként ez az adat lesz a meghatározó a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán. A várható infláció ugyanis ennél jelentősen – tized százalékokpontokban mérve – kevesebb lehet.

Így számítják a nyugdíjemelést

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy „a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni”. Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 15 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni”. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét – olvasható a vonatkozó törvényben.

Mivel a KSH mai közlése szerint 23,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2023. első nyolc hónapjában a nyugdíjasok számára - tehát hangsúlyozzuk, nem az augusztusra vonatkozó adatot kell figyelembe venni a törvény szerint –, így 8,3 százalékos emelésre számíthatnak a magyar nyugdíjasok novemberben. Ez a szám pedig úgy jön ki, hogy a friss inflációs adatból (23,3 százalék) kivonjuk az eddigi emelés mértékét (15 százalék), ahogy a törvény írja.

Mivel az eltérés biztosan nagyobb, mint 1 százalékpont, emelés is lesz és egyösszegű visszamenőleges nyugdíjkorrekció is. A Pénzcentrum számításai szerint

az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 17 ezer forinttal emelkedik novemberben.

Utolsó, friss adatok szerint 2023 júliusában 210 146 forint volt az átlagos öregségi nyugdíjösszeg. Ez alapján a novemberi emelést követően az átlagnyugdíj nagyjából 227 ezer forintra emelkedhet. Biztosra azonban még semmit sem lehet mondani.

(Kiemelt képünkön: Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)