Nyugdíjreform: Orbán nem érti a problémát és a kormány is gyáva a közgazdász szerit

Interjút adott a Népszavának Simonovits András közgazdász, aki példaként Szlovákia és Lengyelország nyugdíjrendszerét hozta fel, de a Nők40-et igazságtalannak tartja.

2023. szeptember 2., 08:04

Szerző:

Hiába a uniós elvárás, aligha lesz érdemi változás a nyugdíjrendszerben. A fontos módosításokhoz hiányzik a kormány bátorsága – mondta a Népszavának Simonovits András közgazdász. A sajtóban belengetett, lehetséges korhatár emeléssel kapcsoltban a szakember leszögezte, ilyen lépésre a következő 10 évben biztosan nincs szükség. Nem is szerepel ilyen szándék abban a jelentésben, ami alapján a kormány kidolgozza az Európai Bizottság által kért reformot. A Nők40 programot viszont meg kellene szüntetni Simonovits szerint, mert „értelmetlen és méltánytalan”. Mint mondta: az nincs rendjén, hogy egy 39 éves jogviszonnyal rendelkező 64 éves nőt nem engedünk el, mert többet tanult, vagy betegség, ápolás miatt kihagyott pár évet a munkából. De 40 éves jogviszonnyal egy 60 éves nyugdíjba mehet, majd másnap teljes fizetésért, de már járuléklevonás nélkül, újra dolgozhat.

A nyugdíjreform lehetséges irányait felvázolva a közgazdász azt mondja, a sokak által lenézett, „elszakított” Szlovákia területén is jobb nyugdíjrendszer működik, mint nálunk. Ott is van 13. havi nyugdíj, de, ott az legalacsonyabb nyugdíjból élő idős ember kéthavi plusz ellátást kap, a legmagasabb meg csak bánatpénzt. „Én meg csak halkan merem azt javasolni, hogy

mindenki ugyanannyi 13. havi ellátást kapjon, úgy, mint Lengyelországban. Ennek összege lehetne mondjuk 200 ezer forint. És akkor ez valamit máris csökkentene az egyenlőtlenségeken. De persze nem lesz belőle semmi, mert a kormány ezt sem meri meglépni.

Azt is mondom, hogy a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat meg kell emelni, de nem 100 ezer forintra, hanem a 60 ezreset 80 ezerre, a 80 ezreset meg 90 ezerre. De ehhez is gyáva” – mondta Simonkovits András.

A kormány 202-re ígéri a nyugdíjreformot, de a közgazdász szerint nem várhatunk valódi változást. Mint mondja, „Orbán Viktor nem érti a problémát, és azzal vádolom az ő háttérembereit, hogy ők sem. Annyit tesznek majd, hogy mondjuk kiegyenesítik a szolgálati időskálát például azzal, hogy az első 20 szolgálati év ne érjen kétszer annyit, mint a második 20. És lehet, hogy újból lesz évkönyv, amiben nyilvánosságra hozzák az induló nyugdíjak jelenleg titkos átlagösszegét. Ha ezt a kettőt megteszik, elmondhatják, hogy átlátható, nyilvános és fenntartható lett a rendszer. Az, hogy ez a még dolgozóknak és a már nyugdíjasoknak jó-e, a legkevésbé érdekli Orbán Viktort” – fogalmaz a szakember.

 (Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök nyugdíjasok gyűrűjében. Forrás: MTI)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.