Emelkedik a nyugdíjkorhatár? A Pénzügyminisztérium is megszólalt a témában

Nyugdíjreform biztosan lesz 2025-ben, de a korhatár emeléssel kapcsolatos híreket jelenleg kacsának nevezi a minisztérium.

2023. augusztus 31., 12:16

Szerző:

Az utóbbi napokban egyre több sajtóhír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelését is a nyugdíjba vonulók számának emelkedése miatt. Ez szerepel abban a reformjavaslatban, amit a kormány az Unió felé terjesztett. A nyugdíjreform várhatóan 2025-ben lépne életbe, de az ezt megalapozó nemzetközi tanulmányt már idén év végéig elkészítenék – írja az ATV.hu

Tavaly drasztikusan megugrott a különbség a magas nyugdíjra jogosultak száma és a legkisebb járadékot kapók között. A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra, miközben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni. Ennek az az oka, hogy a nyugdíjmegállapítás során mindig az előző év átlagkereseti szintjéhez kell igazítani a nyugdíjakat.

Ica néni, aki megszólalt az ATV riportjában, 74 éves nyugdíjas. Korábban titkárnőként dolgozott, most egy iskolában portás. Azt mondja: kevés a nyugdíja, a kiadása viszont sok, ezért muszáj dolgoznia. "240 ezer forint, de hát saját lakásban lakom, aminek a költsége nem kis összeg. Hitelem nincs, de van egy gyermekem, akit időnként még támogatok, mert annak hol van munkaviszonya, hol nincs" – mesélte az idős nő.

A HVG szerint a kormány reformjavaslata előzetesen leszögezi, hogy az intézkedések tervezésénél vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelésének lehetőségét is, hiszen a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások – a nyugdíjba vonuló sok „Ratkó-unoka” és a javuló élettartam-kilátások miatt – várhatóan emelkednek.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint ez rossz irány. "Ez nagyon-nagyon téves, hiszen ha belegondolunk, ma az egészségben eltöltött idő a férfiak esetében 61,5, a nők esetében pedig 62,8 év. Tehát, amire a mai nyugdíjkorhatár alatt eléri az ember ezt a nyugdíjkorhatárt, már krónikus betegségekkel, rendkívül sok örökölt vagy munkahelyi panasszal küzdenek" – mondta Karácsony Mihály.

A kormány által az uniónak megígért reform első lépéseként 2023 év végéig készít egy nemzetközi tanulmányt, amely megalapozhatja a 2025-ben várható, a nyugdíjrendszert módosító jogszabály előkészítését.

A Pénzügyminisztérium az ATV-nek eljuttatott levelében „kacsának" minősítette, hogy jelenleg a kormány napirendjén lenne a nyugdíjkorhatár emelése.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök nyugdíjasok gyűrűjében. Forrás: MTI)

 

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.