Nem elég a sárömlés, elkerülhetetlen a per Recsken

Kényszerhelyzetben a recski károsultak: per előtt állnak. Tavaly június elején Recsken sárlavina öntötte el a Hunyadi utca lakóit, és azóta is ez történik, ahányszor esik az eső. A Bányahatóság elbagatellizálta a helyzetet, amelyből könnyen katasztrófa lehet, pedig az ott élő családok élete alapvetően megváltozott: veszélyben maradnak, vagy költöznek.

2024. január 23., 17:40

Szerző:

Elkerülhetetlennek látszik a per a recski sárlavina ügyében. „Nem az a lényeg, hogy esett-e az eső vagy nem esett, meg nem az hogy több volt-e az eső, mint amire számítottak. Az a lényeg, hogy jött egy eső, ami azért tudta a földet lemosni a falura, mert olyan helyen kezdte meg a bánya a kitermelést, ahol még nem is termelhetett volna” – mondta Balogh Szabolcs, a károsultak egy részét képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa, aki szerint „olyan magatartást valósított meg a bánya, amit a bányakapitányság nem engedélyezett a számára”. Hozzátette, hogy a hárommilliós bírság mértékének meghatározásakor, arra is kitért a Bányahatóság, hogy az érintetti kör – akiknek ez az egész esemény negatívan befolyásolta az életét – nem releváns.

Nem katasztrófa, de büntetőügy és per lett belőle

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a recski sárlavina ügyében Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. Balogh Szabolcs azt mondja, hogy az általuk képviselteket úgy hallgatta ki a rendőrség, hogy az ügyvédi irodát nem értesítették. „Ki vagyunk zárva az iratmegismerésből a nyomozás érdekeire tekintettel. Ha elkészül a szakértői vélemény, szeretnénk véleményezni, mert lehet, hogy észreveszünk abban olyan összefüggéseket, amelyeket a nyomozóhatóság esetlegesen nem” – ismertette álláspontját az ügyvéd, hozzátéve, hogy a büntetőügyben is bányaszakértőt rendeltek ki, és nem lát arra esélyt, hogy a kirendelt szakértő a Bányahatósággal ellentétes megállapításokra jutna. Azt is elmondta, hogy a kártérítési per első tárgyalása még nyár előtt várható.

Teljesen mindegy, csak el innen

Krisztina 2005-ben építette házát, lakásbiztosítást is kötött, későn. A biztosító lakhatatlanság esetére 24 millió forintra értékelte az ingatlant, de nem telt el 15 nap a szerződéskötés és a sárömlés között. Krisztina most is ott él a Hunyadi utcában, igaz, két házzal arrébb, mert kislánya retteg attól, hogy rájuk dőlnek a falak. Krisztina két gyermeket nevel egyedül, most szívességi lakáshasználók. Amikor a biztosítást kötötte, 40 centi magasságban lepte el az sár a házát – és meg is kereste a bánya műszakvezetőjét.

„Ki is jött és elismerte, hogy tőlük jött az sár, és mindenképpen kárpótolnak minket. Azt mondta megteszik a szükséges lépéseket a vízelvezetésre. Aggódtak, mert két nappal a tragédia előtt telefonált, hogy jött-e le valami, mondtuk, hogy nem” – emlékezett Krisztina. „Azt mondta, azért, mert megoldották a vízelvezetést. Két nap múlva kaptunk 500 köbmétert. A szobában bokáig ért az iszap, a telken 130-150 cm, a ház mögött 170 cm magasságú volt”. Az édesanya azt mondja, hogy először olyan ajánlat érkezett, hogy kapnak mobilházakat, amiért életük végéig havi bérleti díjat kellett volna fizetniük. A polgármesterhez fordult, de azt a választ kapta, hogy csak ki kell takarítani és vissza lehet költözni. A biztosítási kárszakértő viszont nem javasolta nekik, hogy visszaköltözzenek, mert a fal magába szívta a nedvességet, és félő, hogy esetleg kidől. „Érezni az agyag savas szagát, ezt nem lehet kiszellőztetni. Minden esőzés után negyven centis sárban úszunk és lapátolunk” – mondta Krisztina.

Krisztinát novemberben kereste meg az MR Lakásalap, hogy jönne egy értékbecslő felmérni az ingatlant. Sok család elfogadta a lakásalap ajánlatát, amely szerint felértékelik az ingatlanokat, majd értékesítés után, ha nem elég a pénz egy új ingatlan vásárlására, akkor kipótolják és kedvezményes részletfizetéssel lehet törleszteni. Krisztina azt mondja, hogy az ország bármely területéről lehet ingatlant választani, de ajánlottak bérlakást is vagy a lakásalap állományából is lehet választani. „Úgy gondolom, hogy megvan a felelőse ennek az egésznek, és neki kellene kárpótolnia meg rendeznie mindent. Az ügyvédemhez nem érkezett ajánlattétel az MR Lakásalaptól” – összegzi Krisztina, aki az egyik felperes a kártérítési ügyben. Azt is elmondta, hogy a júniusi sárlavina után pár héttel az itt lakók visszaköltöztek, mert nem tudták máshol megoldani lakhatásukat. „Egy nyilatkozatot kellett aláírnunk, hogy saját felelősségre visszaköltözünk, a polgármester hozta ki a papírt” – mondta.

Statikus is járt a helyszínen, hogy felmérje a házak állapotát. „Bevittem a szobába, ott taposott a sárban és azt kérdezte, hogy mi a baj ezzel a szobával, egész jól néz ki. Mire mondtam neki, hogy de uram az agyagban állunk. Erre megkérdezte tőlem, hogy az hogy került ide. 150 centi magasan állt az iszap a telken és megkérdezte, hogy tereprendezést csináltak-e. Kint volt a polgármester is akkor, vele jött. Utána felhívtuk még a műszakvezetőt, aki azt mondta, hogy nagyon sajnálom, de ne mondják, hogy a bánya miatt volt.” Krisztina minden hívást rögzít, így ezt is rögzítette, és leadta a rendőrégen a többi hang- és videó felvétellel együtt, amikor behívták tanúvallomást tenni.

„Volt egy rendezett normális kis otthonunk, ami biztonságos volt. Attól hogy kisemberek vagyunk, ne vegyék el a lehetőséget tőlünk. Azt szeretném, hogy tudjunk egy új életet kezdeni egy biztonságos helyen” – mondta arról, hogy mit vár a polgári pertől, de hogy maradna-e Recsken ezek után, azt felelte: „teljesen mindegy, csak el innen”.

„Lehetne jobb lakhatási körülmények között élni"

„Akiknek a háza közvetlenül érintett volt ebben az időjárási eseményben, az 10 -11 család. Mi azt mondtuk, hogy meg tudjuk vizsgálni az utcában lakó mind a 21 családnál, hogy mit tudunk nekik segíteni. Aki úgy gondolja, hogy egy ügyvédi irodán keresztül szeretne érvényt szerezni vélt vagy valós igényeinek, és nem szeretne velünk együttműködni, azt mi tiszteletben tartjuk” – mondta Sass Gyula Levente, az MR Közösségi Lakásalap társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetője. Az MR Lakásalap komplex és egyénekre szabott lakhatási megoldásokban tud segíteni, közvetlen pénzbeli segítséget, például kárpótlást nem nyújthat, mert erre nincs lehetősége.

Sass Gyula Levente hangsúlyozta, hogy csak azoknak a családoknak tudnak segíteni, akik erre nyitottak és együttműködőek. Az MR Lakásalap Nkft. segítséget nyújt többek között a Hunyadi utca lakóinak ingatlanjuk értékesítéséhez, és a településen vagy a térségben értékbeszámítással megvásárolható vagy bérelhető csereingatlant, nem engedélyezett épületek esetén a településen vagy a térségben bérelhető ingatlant ajánl fel a saját portfóliójából, az értékbecslő és az ingatlanhirdetési költségeket pedig átvállalják. Független szakértő mérte fel az károsultak házait. Saját tulajdonú lakás vásárlása esetén az eladott lakóingatlan, illetve az újonnan megvásárolt lakóingatlan értékkülönbözetének rendezése érdekében egyedi, személyre szabott részletfizetést ajánl fel a cég. Bérlakásba költözés esetén, a bérlakás havi bérleti díjának megfizetéséhez nyújtható rendszeres lakhatási támogatást adnak, új lakóingatlanba költözés esetén pedig az ingóságok szállítási költségét vállalják, segítenek az ingatlanok jogi helyzetének rendezésében, és az adósságkezelésben is.

„Van aki már árulja a házát. Látjuk, tudjuk, hogy lehetne jobb lakhatási körülmények között élni” – mondta Sass Gyula Levente hozzátéve, hogy „a Lakásalap arra is nyitott, ha egy család talál valahol egy számára alkalmas ingatlant, akkor azt a saját állományába veszi, és egyéni konstrukcióban biztosítja a lakhatást a családnak. Tudomásunk szerint és polgármester úr elmondása szerint is, a bánya nyitottnak mutatkozott olyan megoldásra, hogy megvásároljon ott ingatlanokat azoktól, akik el szeretnék adni” – mondta.

Perre kényszerítve

Magyar György ügyvéd elmondta, hogy ügyvédi irodája a károsultaktól kapott joghatályos ügyvédi meghatalmazásai csatolása mellett megkereste az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft.-t és közvetlenül a bányát üzemeltető gazdasági társaságot, az ANDEZIT-BAU Bányászati Kft-t., amely időközben átalakult és jelenleg már zártkörű részvénytársasági formában működik. „Bejelentkezésünk, jogi képviselői minőségünk igazolása és a kifejezett kérésünk ellenére az MR soha, egyetlen eljárási cselekményéről – például az ingatlanok szakértővel történő felmérése – nem értesített sem előzetesen, sem utólag, de az esetlegesen már elkészült szakértői véleményeket sem küldte meg. Az üzemeltető cég pedig, a szabálytalan bányászati tevékenységet megállapító hatósági határozat ellenére, legutolsó levelében azt közölte, hogy álláspontja szerint a sárlavina és a sárömlést kiváltó villámárvíz bekövetkezésért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé. Ilyen hozzáállás mellett nem lehet megállapodni, a károsultakat ez perre kényszeríti” – vélekedett.

(Kiemelt képünk: A sárömlés nyomai Recsken. Fotó: Sztojka Attila Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos Facebook oldala)