A recskiek kárpótlását sürgeti a Párbeszéd

Kárpótolni kell a recskieket, és nyilvánosságra kell hozni minden, a heves vármegyei község andezitbányájánál történt sárlavinához kapcsolódó dokumentumot – mondta a Párbeszéd társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján.

2023. október 27., 13:56

Szerző:

Tordai Bence, miután találkozott az országos bányakapitánnyal, arról számolt be: hozzájutott ahhoz a határozathoz, amellyel a hatóság sújtotta a szabálytalan bányászati tevékenységet végző üzemet. Bár a bányakapitányság súlyos üzemzavart nem állapított meg, de szabálytalanságot igen, emiatt hárommillió forintos bírságot szabott ki a vállalkozóra – mondta.

Tordai szerint a hatóság alapos tanulmányt készített, amelyből kiderült, hol követett el hibát a vállalkozó, mielőtt „a szabálytalanul és szakszerűtlenül felhányt földsánc” megindult, és sárlavina terítette be a Recsk Hunyadi utcájának házait. Az ellenzéki politikus jelezte:

a határozatban arra kötelezték a társaságot, hogy bontsa vissza a szabálytalan és veszélyes földsáncot, terítse be a területet geotextillel, telepítsen rá növényeket és építsen vízelvezető árkokat.

A döntés hatályos, a vállalkozó nem támadta meg azt a bíróságon – mondta. Hozzátette: október 14-étől van 120 napja a cégnek a munkálatok elvégzésére, amelynek első jelei már látszanak. Így várhatóan legkésőbb február közepére a recski bánya már biztonságosan működhet. Azonban a helyiek házaiban keletkezett kárt a sárlavinát követő gyorssegélyen kívül a vállalkozó nem téríti meg. Így az ott élők pertársaságot alakítottak a káraik rendezésére – emelte ki az ellenzéki politikus.

A Párbeszéd szerint a kormány felelőssége is, hogy a kárpótlás megtörténjen. Ehhez létre kell hozni egy környezeti kármentesítési alapot, amelyet a kockázatos tevékenységet folytató üzemek befizetéseiből töltenének fel. Emellett nyilvánosságra kell hozni minden, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumot – hangsúlyozta.

(Kiemelt kép: a 2023-as recski sárlavina következményei. Fotó: Sztojka Attila kormánybiztos Facebook oldala)