Karácsony Gergely keresztbe húzhatja Vitézyék számításait

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti – értesült a Magyar Hang több forrásból.

2024. június 13., 15:48

Szerző:

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti Karácsony Gergely, ezt akár már csütörtök délután bejelentheti – értesült a Magyar Hang több forrásból is. A lap úgy tudja, a főpolgármester várhatóan délután négykor tart sajtótájékoztatót. Az ügyben a portál megkereste a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, de kérdéseikre csak azt a választ kapták, hogy Karácsony Gergely délután 4 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, az információt viszont nem cáfolták.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság (12 igen és 4 nem szavazat mellett) elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását. Döntésükben arra hivatkoztak, hogy a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését. Nagy Attila, az iroda elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Karácsony Gergely szerint kétes lehet az újraszámlálás eredménye

Karácsony Gergely nem sokkal a hír megjelenése után egy hosszú Facebook posztot tett közzé a jelenlegi folyamatokról. Ebben – többek között – arról írt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott.

Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni

– írta a főpolgármester, kifejtve: az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudnak olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye – fogalmazott Karácsony Gergely.

Szentkirályi Alexandra okozott némi felfordulást

A szavazatok újraszámlálására amúgy azért van szükség, mert a főpolgármester-választás roppant kiélezett küzdelmet hozott, Karácsony Gergely csak párszáz szavazattal tudta legyőzni ellenfelét, Vitézy Dávidot. Ennek az az oka, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését, amivel az utolsó pillanatokban vált egyértelművé, hogy nem indul a főpolgármesteri székért. Így a Fidesz szavazói vélhetően nagyobb arányban szavaztak át Vitézyre.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: 168.hu)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.