Gyurcsány Ferenc: Karácsony a budapestiek főpolgármestere

Gyurcsány Ferenc nem hisz az érvénytelen szavazatok átnézésében, szerinte a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, aki a nép akarata szerint a budapestiek főpolgármestere.

2024. június 13., 13:41

Szerző:

Gyurcsány Ferenc reagált a Nemzeti Választási Bizottság azon döntésére, miszerint átnézik a főpolgármester-választás során leadott érvénytelen szavazatokat.

„Mindent meg fognak tenni azért, hogy elvegyék Karácsonytól a főpolgármesterséget. Mindent. Miért gondolná bárki, hogy nem egy kész forgatókönyvet látunk? A Fidesszel megértő, konstruktiv ellenzéki szerepet játszó LMP jelölte a Fidesz egykori államtitkárát, Vitézy Dávidot Karácsony Gergely ellenében” 

– hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke friss bejegyzésében. Szerinte a Fidesz a választás előtt két nappal visszavonta saját jelöltjét és Vitézy támogatására szólította fel híveit. Magyar Péter bejelentette, hogy egyik jelöltet se támogatja és érvénytelen szavazat leadását ajánlotta híveinek. Ezek után a választásokat elveszítő Vitezy Dávid az érvénytelen szavazatok újraszámolását követelte.

„A Fidesz delegáltjai a Nemzeti Választási Bizottságban elrendelik az újraszámolást. A lehetséges fellebbviteli fórumok mindegyike, azaz a Kúria és az Alkotmánybíróság a Fidesz befolyása alatt működik. Kell még valamit mondanom Gergő?”

– tette fel a költői kérdést Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: csináljon bármit a Fidesz, a választást szerinte Karácsony Gergely nyerte, ő a nép akarata szerint a budapestiek főpolgármestere. Ezért pártja minden támogatása és szolidaritása az övé.

Hiába Gyurcsány Ferenc kirohanása, számolni fognak

Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság (12 igen és 4 nem szavazat mellett) elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását. Döntésükben arra hivatkoztak, hogy a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését. Nagy Attila, az iroda elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Szentkirályi Alexandra okozott némi felfordulást

A szavazatok újraszámlálására amúgy azért van szükség, mert a főpolgármester-választás roppant kiélezett küzdelmet hozott, Karácsony Gergely csak párszáz szavazattal tudta legyőzni ellenfelét, Vitézy Dávidot. Ennek az az oka, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését, amivel az utolsó pillanatokban vált egyértelművé, hogy nem indul a főpolgármesteri székért. Így a Fidesz szavazói vélhetően nagyobb arányban szavaztak át Vitézyre.

(Kiemelt képünkön Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Forrás: FERENC ISZA / AFP)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.