Karácsony Gergely állítja, folyamatosan és szisztematikusan lehallgatják

Bár az újraválasztása még nem hivatalos, megválasztott főpolgármesterként adott interjút a Telexnek Karácsony Gergely.

2024. június 11., 16:10

Szerző:

„Ennél egy kicsit nagyobb győzelmet írtam arra a szalvétára, nagyjából azt, ami 2019-ben volt, tehát 50-44” – mondta a Telexnek Karácsony Gergely főpolgármester arról, hogy vasárnap milyen, általa vélt eredményt írt fel egy szalvétára. A végleges eredmény nem 14 százalékpontos különbség lett, hanem mindössze 0,04 százalékpontos, ami csak 324 voks előnyt jelent, bár hiába a szűk győzelem – csakúgy mint Orbán Viktor – Karácsony Gergely inkább annak örül, hogy soha ennyien még nem szavaztak főpolgármesterre.

Karácsony Gergely az interjúban beszélt az újraszámlálásról is, szerinte ez nem politikai, hanem jogi kérdés, bizonyíték kell, hogy történt-e visszaélés. Leszögezte, ha választási csalásról beszélünk, azt a Fidesz követte el.

Ezután arról beszélt, hogy kihívója, Vitézy Dávid nem nagyon jöhet szóba, mint alpolgármester. Karácsony Gergely szerint a közgyűlési többsége meglesz, a Fidesz „a fasorban sincs”. Alapból optimista a Tisza Párt képviselőivel való együttműködés kapcsán is – fejtette ki.

A főpolgármester az interjúban elmondta, a hivatalos eredményhirdetés után tervezi, hogy beszél Magyar Péterrel is, úgy mint az összes többi listavezetővel is felveszi a kapcsolatot. Teszi ezt annak ellenére, hogy a Tisza Párt alelnöke korábban kijelentette, hogy a koalíciókötés kizárt a Karácsony Gergely vezette DK-MSZP-Párbeszéd alakulattal. A főpolgármester szerint nem is kell koalíciót kötni, arról azonban még nem akart nyilatkozni, hogy hogyan képzeli el a közös munkát.

Karácsonynak Gergelynek a műsorban egyébként lejátszottak több hangfelvételt is, amelyet a Kurucinfo nevű oldalon hoztak nyilvánosságra. Ezeken a politikus arról beszél, hogy „adaptálták” a Fidesz egyik fegyverét, a nemzeti konzultációt, bár hozzátette azt is, hogy „ez nem az”, de irányított kérdésekkel kérdezik a lakosságot. A DK-val és az LMP-vel való alkudozások kapcsán pedig azt mondta, hogy „ez nyilván az olyan típusú – hogy mondjam – füllentők, mint én, ezt nagyon szívesen eljátssza ezt a szerepet, hogy egyiknek ezt mondom, a másiknak azt mondom”.

A felvételekkel kapcsolatban Karácsony Gergely közölte, a beszélgetések jelentősége egy tízes skálán egyes ahhoz képest, hogy Magyarország egyik közvetlenül választott vezető politikai vezetőjét folyamatosan, sziszetmatikusan lehallgatják. A felvételek között pedig akár évek is eltelhettek – mondta, és hangsúlyozta, olyan emberekkel folytatott beszélgetések kerültek nyilvánosságra, akik biztos, hogy nem rögzítették ezeket. Szerinte az egyik felvétel egy metrón készülhetett, a barátaival beszélget rajta, ha kicsit erősebben fogalmazott ebben a körben, azért elnézést kér.

A konzultációról azt mondta, hogy a kérdéseket abból az irányból igyekszik megközelíteni, ahonnan annak társadalmi többsége van, a politika ugyanis erről szól. A füllentéses megjegyzése kapcsán pedig közölte, az ember baráti körben szokott mondani költő túlzásokat, és nem tud garanciát vállalni minden mondatáért, amit a barátaival beszél. Ő csak arra tud garanciát adni, hogy városvezetőként a köz érdekét a magánérdekek elé helyezi.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: Pesti Hírlap)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.