Karácsony Gergely: Budapest nem lesz részvénytársaság

Karácsony Gergely szerint lesz még egy kis huzavona az eredmények körül, de az már biztosan látszik, hogy Budapest nem lesz részvénytársaság.

2024. június 10., 09:43

Szerző:

Úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfő hajnalban Budapesten, a Városháza parkban tartott eredményváróján. A főpolgármesterségért folytatott küzdelmet egy hajszállal megnyerő Karácsony hozzátette, 

Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság.

A politikus köszönetet mondott a választáson résztvevő budapestieknek és azoknak, akik támogatták abban, hogy megvívja azt a küzdelmet, amit nem magáért, hanem a városáért vív.

Karácsony Gergely beszédében továbbá közölte: tudja, még lesz egy kis huzavona, mire pontot tehetünk a folyamat végére, de hisz abban, hogy Budapest megmarad sokszínű, szabad és szolidáris városnak. Ezen felül a főpolgármester szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hatalom mindent megtett azért, hogy a budapestieket megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen.

Módosították a jogszabályokat az utolsó percben, eljátszották azt, hogy két vasat is tartanak a tűzben, pedig pontosan lehetett tudni, hogy a végén aztán egy jelölt marad csak 

– fogalmazott Karácsony Gergely. Kijelentette: az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek és a magyar polgárok nem akarnak már Orbánisztánban élni és mutatja azt is: új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus oldalon is.

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban még több együttműködésre, összefogásra kell találnunk azért, hogy Budapestet meg tudjuk őrizni szabadnak.

Összefogtak Karácsony Gergely ellen? 

Mint ismert, a főpolgármester-választás roppant kiélezett küzdelmet hozott, Karácsony Gergely csak néhány szavazattal tudta legyőzni ellenfelét, Vitézy Dávidot. Ennek az az oka, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken bejelentette visszalépését, amivel az utolsó pillanatokban vált egyértelművé, hogy nem indul a főpolgármesteri székért. Ám azt már ekkor sejteni lehetett, hogy a főpolgármesteri székért folytatott meccs nem lesz előre lefutott.

A fideszes politikus visszalépése után sokan megvádolták Vitézy Dávidot azzal, hogy titokban a Fidesz jelöltje volt, főleg hogy Szentkirályi őt ajánlotta szavazóinak a visszalépése után. Mindeközben Vitézy Dávid mosta kezeit, és közölte:

„Amikor a főpolgármesteri kampányomat elkezdtem, tudtam, hogy egyszerre kell legyőznünk a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját, és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését. Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második!”

– közölte Vitézy Dávid Szentkirályi Alexandra visszalépésének hírére, hozzátéve, a fideszes politikus bejelentését valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladásának tartja.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Forrás: MTI / Máthé Zoltán)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.