Feljelentette Karácsony Gergelyt a volt zuglói főépítész becsületsértés miatt

Dienes János volt zuglói főépítész feljelentette Karácsony Gergelyt amiatt, amit a főpolgármester-jelölti vitában mondott róla. 

2024. június 5., 12:57

Szerző:

Mi ketten együtt kaptunk – már bocsánat – agyvérzést a zuglói főépítésztől, én emlékszem, aki… Ennyit szeretnék mondani, hogy a zuglói főépítész, volt főépítész egy 2018-as zuglói döntés kapcsán három dolgot állított, amikor én polgármester voltam, ezek közül egyik sem igaz. Tehát Horváth Csaba polgármester úr elkövetett egy nagy hibát. Egy futóbolond volt a főépítésze” – ezt mondta Karácsony Gergely a május 31-i, a Partizán főpolgármester-jelölti vitájában, ami miatt Dienes János volt zuglói főépítész bepereli a jelenlegi főpolgármestert. Dienes János a Telexnek is elküldött feljelentésében azt írta, hogy Karácsony kijelentése sérti a becsületét és az emberi méltóságát, de ha a főpolgármester nyilvánosan visszavonja az állításait, akkor ő is visszavonja a feljelentést.

Dienes János dokumentumokkal igazolja Karácsony Gergely szerepét a Bosnyák téri beruházásban

Dienes János a Válasz Online-on megjelent véleménycikkében azt is írta, hogy Karácsony „futóbolond” jelzőjét betudja a választási kampány felfokozott hangulatának. Azt írja:

 „A főpolgármester a vitában »futóbolondnak« nevezett, de a jelzőt betudom a választási kampány felfokozott hangulatának. Az állításaimat igazoló dokumentumokat viszont fontosnak tartom bemutatni, hogy az olvasó az igazságtartalmukról meggyőződhessen. Annál is inkább lényeges ez, mert Horváth Csaba továbbra is félretájékoztatja a közvéleményt.”

Dienes a Bosnyák téri beruházással kapcsolatban azt írja, hogy 2018. július 6-án Karácsony Gergely (még zuglói polgármesterként) terjesztette elő és írta alá azt a megállapodást, amiben ellenérték nélkül adott (a szintterület 15 %-áig) közel 400 lakás építésére többletépítési jogot a Bayer Construct Zrt-nek úgy, hogy közben a beruházó kötbérének esedékességétől számítottan a szerződéskötésig és onnantól az időben meglehetősen távoli fizetési időig számítható kamatterheit és értékvesztését elengedte.

Később ugyanennek a beruházónak Horváth Csaba polgármester az előzményszerződésekben vállalt kötelezettségeit 2021. december 16-i tervezetben még ellenérték nélkül engedte volna el, de 2023. november 30-án már a 2,95 milliárd forintos beruházói ajánlatot is kevesellte, helyette már 3,5 milliárd forintot követelt. A polgármester több alkalommal kísérelt meg a képviselő-testülettel elfogadtatni egy súlyosan értékaránytalan szerződést; Dienes János szerint ez ellen dr. Tiba Zsolt jegyző nem tett semmit, az előterjesztéseket nem kifogásolta, egyszer sem tett törvényességi észrevételt.

Dienes arra is felhívja a figyelmet, hogy Horváth Csaba még a napokban is úgy állította be a 8 milliárd forint értékűnek mondott, a magánberuházás érdekében szükséges közmű- és útépítéseket, forgalomtechnikai beavatkozásokat,mintha azok új vállalások lennének, holott erre a beruházónak kötelezettsége van a 2008. november 21-i szerződés alapján. 

(Fotó: 168.hu | Pozsonyi Roland)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.