Jön az anticiklon, marad a 30 fok fölötti hőmérséklet

A Kárpát-medence időjárását kedden alapvetően az érkező anticiklon határozza meg, emiatt napos, többnyire száraz az idő, inkább csak a hegyek környezetében fordul elő kevés helyen zápor, zivatar. De szerdán súrolhat egy hidegfront, ami miatt megnő a zápor, zivatar kialakulási esélye. A front jelentős lehűlést nem hoz.

2023. augusztus 22., 17:32

Szerző:

Kedd este a gomolyfelhők feloszlanak, addig Borsodban és Szabolcsban egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Az éjszaka második felében az északi, északkeleti tájakon már erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, arrafelé elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Szerdán is általában sok napsütésre számíthatunk, de már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan – legnagyobb eséllyel és számban az Alpokalja térségében és északkeleten – várható zápor, zivatar. Utóbbi területen heves zivatarok is kialakulhatnak.

A légmozgás kedd délután gyenge vagy mérsékelt marad, majd szerdán már megélénkülhet az északnyugatira forduló szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 20 fok körül várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 29 és 36 fok között alakul.

(Kiemelt képünkön fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. Fotó: MTI | Földi Imre)