Tönkreteszi Iváncsát a kormány akkumulátorgyár-terve

A kistelepülést a túlzott forgalom, megnövekedett közműterhelés és zajszennyezés is keseríti, mióta a kormány számos dél-koreai beruházást és még Mészáros Lőrinc egy cégét is Iváncsára telepítette. A helyi ellenállás szerveződése ezzel szemben elmaradt az országon máshol tapasztalható mértéktől.

2023. március 1., 12:26

Szerző:

Óriási mértékben nőtt az átmenő teherforgalom, a zajszennyezés, koreai éttermek és Mészáros Lőrinc cége is megjelent a Fejér vármegyei Iváncsán, ahol a kormány egyik akkumulátorgyár-terve is körvonalazódik már. A Telex riportja szerint a kistelepülés életét a kormányzati ipari beruházások fenekestül forgatták fel.

Mészáros cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a gyárépítkezés szennyvízelevezetési munkálatait kapta meg 2021-ben, ami önmagában is sokszor okozott fennakadást a település vízellátásában a helyi önkormányzati képviselők szerint.

A dél-koreai SK Innovation elektromos autókba gyártott akkumulátorokat készítő gyárát, mint óriás zöldmezős beruházást még Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelentette be a Covid-járvány alatt, azóta a gyárat szinte rohammunkában húzzák fel. Az azelőtt nyugalmas településen folyamatos a teherforgalom is az építkezés miatt, ami kezdetben óriási zajjal és porral is járt. Korábban a lakosoknak zajvédő falat ígért a kormány, de ebből sem lett semmi, bár a gyár mostanra majdnem teljesen kész.

A helyi önkormányzati képviselők szerint a 2021-es, járvány örve alatt behozott beruházásra jellemző, hogy ők már eleve csupán a szerződés aláírása után szereztek tudomást a beruházásról.

Ez azért történhetett, mert az SK Innovation új gyárát a kormány eleve kiemelt beruházássá minősítette, amiről így nem helyben, hanem Budapesten dönthettek.

Az iváncsai lakosok ennek ellenére az akkumulátorgyár ellen nem lázadoztak nagy mértékben. Egyedül akkor kerekedett nagyobb felháborodás, amikor a cég az építkezések során bejelentette, egy hétig nem lesz víz sem. Ebből akkora tiltakozás lett, hogy végül csupán két nap alatt be is fejezték a szünettel járó munkálatokat.

A gyárépítkezés rohammunkájára jellemző, hogy 2023 januárjában egy dél-koreai munkás, később pedig a szlovák munkás is meghalt az építési területen, mindkét esetben gondatlanságról volt szó. Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint 2021 májusa, tehát az építkezés kezdete óta egészségkárosodás miatt 30 alkalommal kellett kivonulniuk Iváncsára.

A gyárral együtt ráadásul kizárólag dél-koreaiaknak fenntartott éttermek is megjelentek, ahová az iváncsaiak szerint ők be sem tehetik a lábukat, kizárólag a helyi gyárba érkező dolgozóké lesz. Ezt úgy érték el, hogy az éttermeket folyamatosan üzemi étkezdének minősítik át. Ugyanezekben az épületekben vezető beosztású koreaiak szállásai is találhatóak, bár a legtöbb már itt dolgozó nem Iváncsán él, csak ide jár be dolgozni.

(Kiemelt kép: A dolgozók parkolója az iváncsai óriás-akkumulátorgyár épülő komplexumánál. Fotó: Szabó Rebeka, Facebook)

11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.