Ismét módosították a módosított költségvetést

Ismét módosították a költségvetést: ezúttal az Energiaügyi Minisztérium kapott 390 milliárd forintot, de további egymilliárdot költhet az ország az iváncsai gigaberuházásra.

2023. február 10., 09:14

Szerző:

2022 legvégén kormányrendelettel írták át a nyáron elfogadott, de már használhatatlanná vált 2023-as költségvetési törvényt, és ebben az eredetileg tervezett 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelték az úgynevezett rezsivédelmi alapot. A csütörtök este megjelent kormányhatározat ebből utal át 390 milliárd forintot az Energiaügyi Minisztériumnak, amely ebből fedezi a szolgáltatók veszteségeit – szúrta ki a Hvg.hu.

Igaz, a büdzsé új változatát még csak ezután fogja megtárgyalni az országgyűlés, de ott majd bizonyára átvezetik a közben történt változtatásokat.

Ezen kívül elvettek a közlekedési ágazati programoktól 28 milliárdot, és áttették a Központi Maradványelszámolási Alapba. Az önkormányzatok kompenzációjára és az állami tulajdonú társaságok támogatására szánt keretből pedig átcsoportosítottak 3 milliárdot sportági fejlesztési koncepciók megvalósításának támogatására és sportingatlanok fenntartására és üzemeltetésére. Az már a december végi változatból is látszott, hogy sportra mindig jut pénz.

Emellett egy kormányhatározat értelmében az iváncsai akkumulátorgyárral kapcsolatos beruházásra is átcsoportosítanak egy nagyobb összeget. A Fejér vármegyei önkormányzat kap 977 millió forintot a központi tartalékból a gyárat a településtől elválasztó töltés megvalósítására.

(Kiemelt képünk illusztráció: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Tegnap 16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.