A költségvetési hiányban biztosan számít a méret

Brutális költségvetési hiányt hozott össze az Orbán-kormány: csaknem 1300 milliárd forint hiányt csinált a kabinet.

2023. január 24., 11:53

Szerző:

Brutális, 1287 milliárd forintos költségvetési hiányt csinált 2022 decemberében az Orbán-kormány. A deficit mértékét jól jelzi, hogy 2019-ben egész évben 1219 milliárd forint volt a hiány – írja a Népszava.hu.

A decemberi túlköltéssel együtt az éves deficit 4753 milliárd forintra emelkedett, ami minimális, 20 milliárdos csökkenés az előző évhez képest. A 2022-es költségvetési folyamatokat teljesen átírta előbb a választásokra készülő kormány 2000 milliárd forintot elérő osztogatása, majd az ukrajnai háború kitörése, ami miatt hasonló nagyságrendben kellett az energiatámogatásokra költenie.

A megnövekedett kiadásokat a kormány a megugró inflációs adóbevételekből, illetve mintegy 1000 milliárd forintos nagyságrendben kivetett különadókból, illetve az államadósság növelésből pótolta.

A decemberi, nagyon magas hiány kisebb részét okozták a rezsikiadások, ugyanis a pénzügyminisztériumi beszámolóból kiderül, hogy „rezsivédelmi kiadásokra” az év utolsó hónapjában csak 70 milliárd forintot számoltak el. Ugyanakkor ennél jóval több, 202 milliárd forint ment a távhőcégek támogatására, amit bátran sorolhatunk egy kalap alá a rezsivédelemmel, hisz végső soron ugyanazt célt szolgálja, ám még ez a két tétel sem éri el a decemberi hiány ötödét.

A beszámolóból kiderül, hogy az év utolsó hónapjában a kormány erőteljesen megnyomta a költségvetési szervek kiadásait, összesen 1025 milliárd forint folyt át a minisztériumokon és más költségvetési intézményeken, ez közel kéthavi költést jelent, ám ennek okáról a PM hallgat. Szintén jelentős összeg, 665 milliárd forint ment a minisztériumok egyéb kiadásaira, az is közel duplája a megszokott egyhavi költésnek. Jól láthatóan, a kormány az év utolsó hónapjában nem arra törekedett, hogy a hiányt csökkentse, hanem minél több pénzt akart kifizetni, ezzel egyrészt csökkenti az idei kiadásokat, másrészt a többletpénzzel serkenti az amúgy leálló gazdasági növekedést. A kormányzati pluszköltségének azonban van egy kellemetlen hatása:

gerjeszti az inflációt.

Ugyancsak nem tudni mire ment el az a 423 milliárd forint, amit az állami cégek feltőkésítése, támogatása címen költöttek el, ez az egész évi hasonló kiadások közel negyede.

Elvileg ezen a soron lehetett volna elszámolni a Vodafone megvásárlását is, ám egyrészt a 660 milliárdos ügyletet csak januárban rendezik és azt is hitelből fizeti az állam, vagyis az nem fog megjelenni a költségvetési kiadások között. Nem lehet kizárni, hogy az állami cégek feltőkésítése vagy legalábbis annak egy része ne lenne összefüggésben a rezsitámogatásokkal, ugyanis az állami MVM akár ezen a soron is kaphatna támogatást, de ezt sem tudni biztosan, így a decemberi hiánnyal kapcsolatban inkább csak kérdések vannak – írja a lap.

(Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Sopronban tartott kihelyezett kormányülésen 2022. június 4-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)