Ismét házakra zúdult a kitermelt föld Recsken

A pénteki vihar hatására megint elindult a sárlavina Recsken. 

2023. június 24., 17:18

Szerző:

Két hete heves a heves zivatar hatására a helyiek tiltakozása ellenére újranyitott bányából az ottaniak házaira zúdult a kitermelt föld. Akkor sokan a rokonaikhoz menekültek vagy a helyi sportcsarnokban leltek szállásra. Azóta a héten saját felelősségükre visszamehettek otthonaikba a helyiek. A pénteki vihar hatására azonban ismét a házakra omlott a föld. Videóban látható, hogy folyik a sár Recsk utcáin – számol be a 444.hu

Az Andezit-Bau Bányászati Kft 2021-ben öt évre kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a Heves Megyei Kormányhivataltól. Az innen kitermelhető évi négy-ötszázezer tonna követ vasúti töltésekhez használnák fel. 

Bár a múlt héten Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Horváth László országgyűlési képviselő elment a faluba, de semmi konkrét információval nem tudtak szolgálni a helyiek számára arra vonatkozóan, hogy hogyan és mikor kártalanítják őket. 

(Kiemelt képünkön: Recsk, 2023.06.18. Fotó: Országos Roma Kulturális és Média Centrum Facebook oldala.)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.