Megint kőbányát nyitnak Recsken

Recsk most nem az ellenzéknek jelent fenyegetést, mint az „átkosban”, ezúttal a helybeliek félnek a kőbánya miatt.

2023. március 17., 14:07

Szerző:

A 24.hu nagy terjedelmű riportban számol be arról, hogy új kőbánya nyitását készítik elő Recsken.

A bánya még meg sem nyitott, a közelében élők azonban már most félnek. Van, aki arról számolt be a hírportálnak, hogy egy próbarobbantás során a kertjébe gurultak a kődarabok, márpedig robbantás nélkül nem működhet a kőbányászat, az az első lépés, hogy ilyen módon zúzzák a követ feldolgozható darabokra.

Jelen pillanatban két bánya is működik Recsk térségében, de távolabb a településtől, most a harmadikat készülnek megnyitni a Valéria-hegyben található andezit miatt – a fákat már eltüntették, jelentős tájsebet okozva.

Ha elkerülhető is a kövek esetleges becsapódása, az még nem old meg mindent, a recskieket a robbantásokkal járó hanghatások is zavarják, ijesztgetik, és riportból az is kiderül, hogy a kőbányászat a robbantásokon kívül is komoly zajjal jár.

A 24.hu azt is megírta, hogy a tiltakozás már csaknem a tettlegességig jutott.

„Túloznak a helyiek, amikor elmesélik tapasztalataikat? Nem kizárt, sőt könnyen lehet, hogy túloznak, és aligha remegtek meg a házak egy próbarobbantástól, más kérdés, hogy ettől függetlenül érezhették remegésnek is a hangnyomást. De közelítsünk onnan, mennyire elvárható, hogy valaki hidegfejű legyen ebben a történetben, ha érintett? Ki lenne nyugodt, ha a házától 200 méterre akarnak bányát nyitni, reggelente kelepelés és munkagépek zaja ébreszti, ráadásul egy be nem jelentett robbantást is kapott a nyakába? Ki tudja, mi jön még? Ilyen kezdés után nem optimista az ember” – írja a portál, amely szerint az emberek úgy vélik, becsapták őket, mert a polgármester eltitkolta előlük a bányanyitást.

A riport jogi szempontból is megvizsgálja a bányanyitást, a konklúzió az, hogy minden megfelel a jogszabályoknak: az engedélyeztetési folyamat és a zaj mértéke is, arra pedig nincs jogszabály, hogy lakott területtől 600 méterre nem lehet bányát létesíteni.

A bányanyitás egyébként a falu legszegényebb részét, a Hunyadi sort érinti, amivel kapcsolatban Nagy Sándor polgármester a lap kérdésére azt felelte, hogy „kinyírnának az emberek, ha a cigánysor beköltözne a faluba” – ezért lehetséges, hogy nem vásárolták fel a házakat, és nem biztosítottak új otthont a leendő bánya mellett élő embereknek.

A 24.hu riportja részletesen idézi a helyiek véleményét, ismerteti az engedélyeztetés körülményeit, és feleleveníti a recski bányászat történetét az első bányanyitásoktól a recski munkatáboron keresztül napjainkig.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)