Vizsgálat indult a recski iszaplavina miatt

Legalább 50 embert evakuáltak, 70-80 ember veszítette el az otthonát, amikor az esőzések következtében a házuk felett nyitott NER-közeli bányát az utcájukra mosta a lezúduló víz.

2023. június 17., 09:08

Szerző:

Állami vizsgálat indult a recski kőbányánál történtek miatt – tájékoztatta a 24.hu-t a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Az állami szerv szűkszavú válaszában közölte: a „recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek lezárultáig további információt nem tudunk megosztani.” Hozzátették: a bányavállalkozó összefoglaló jelentést küldött a bányafelügyeletnek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát. A katasztrófavédelem mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelte.

A lap kereste a területileg illetékes Miskolci Bányakapitányságot, de onnan is az SZTFH-hoz irányították őket. (Az országos bányakapitány, Káldi Zoltán az SZTFH kötelékébe tartozik. Az SZTFH 2021 októberében kezdte meg működését, és olyan területek felügyelete és engedélyeztetése tartozik hozzá, mint a dohánykereskedelem, a végrehajtói kar, a szerencsejáték és a magyarországi bányászat. Meghatározásuk szerint „a hatóság feladata, hogy ellenőrizze az ásvány- és geotermikusenergia-vagyonnal való gazdálkodásra, a környezet-, a táj- és a természetvédelemre, valamint a műszaki biztonságra és a tűzvédelemre vonatkozó szabályok megtartását, illetve a felügyelete alá tartozó tevékenységek során védje a dolgozók életét, testi épségét és egészségét.” Ezek mellett „célja, hogy a korábbiaknál még célzottabb felügyelet valósuljon meg az élet, az egészség, a tulajdonjog és a környezet védelme érdekében”.)

A helyiek szerint iszap annak a kőbányának a területéről ömlött le, mely már korábban is komoly indulatokat váltott ki a Heves megyei faluban. A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A bányászati vizsgálat mellett jelenleg a Belügyminisztérium foglalkozik a kártalanítással, azaz azoknak a családoknak az elhelyezésével, amelyek az otthonuk elhagyására kényszerültek. A lap úgy tudja, a minisztérium ingatlanok építésével oldaná meg a helyzetet, igaz, nem világos, hogy miért állami pénzen valósítanák meg ezt, miért nem a magáncég gondoskodik erről.  A kft. a helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként. 

Egy recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is.

(Kiemelt képünkön: Recski bánya, sárlavina, Forrás: Youtube)