Iránból menekült fiával, most a pápával imádkozott Abouzar Soltani

A 444 újságírója vette észre, szombaton a 2016-ban fiával, Arminnal Magyarországra menekült, majd hosszú hónapokig a tranzitzónában, szögesdrótok között őrzött Abouzar Soltani a pápával imádkozott.

2023. április 29., 18:14

Szerző:

A Vatikáni Hírszolgálat közölte azt a videós beszámolót, amelyen az is látható, hogy a 2016-ban Magyarországon menedékjogot kérő, de fiával, Arminnal több mint egy évig a tranzitzónában őrzött, iráni Abouzar Soltani szombaton ugyancsak részt vett azon a szentmisén, amit a Magyarországra látogató Ferenc pápa celebrált a Szent István Bazilikában.

A 444 újságírója ebből az alkalomból felidézte, hosszú időt töltött a szögesdrótok közé szorított apával és fiával. Mindketten iráni keresztények, ennek ellenére 553 napig kellett a menedékkérőknek fenntartott, az Európai Bíróság döntése nyomán azóta 2020-ban felszámolt röszkei tranzitban raboskodniuk.

A Helsinki Bizottság róluk forgatott filmje után 2018 végén végül a keresztényüldözésekkel foglalkozó államtitkárság közbenjárására szabadult ki.

Urfi Péter újságíró, aki a Soltanik sorsát 2016 és 2018 között követte most csak annyit írt az esetről, Abouzar és Armin Soltani az őt ért megaláztatás és megpróbáltatások ellenére 

„mégis hálásak Magyarországnak.”

Sőt, a mélyen hívő, keresztény iráni édesapa korábban úgy nyilatkozott: „Nekem a szabadság az álmom, most és mindig. És ezt kívánom mindenkinek. Én itt Magyarországon biztonságra és szabadságra leltem, és azt szeretném, ha az itt lakó magyarok is felismernék a saját országuk értékeit, és annyi örömöt találnának benne, mint én.”

Ferenc pápa a menekülteken kívül szegény emberekkel és hajléktalanokkal is találkozott a misén.

(Kiemelt kép: a hosszú tranzitzónás rabság után Magyarországon menedékjogot nyerő Abouzar Solatni Ferenc pápa miséjén 2023. április 29-én. Fotó: Képkivágás a Vatican News videójából)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.