Ingyenes Duna-parti strand nyílt Budapesten

Újabb strand nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt a fővárosban.

2024. július 2., 16:28

Szerző:

A nyár valóban elkezdődött, így most már azok a fürdőhelyek is megnyitottak, akik jellemzően kivárják az igazán meleg szezont. Ezek közé tartozik egy Duna-parti strand is Budapesten – hívta fel rá a figyelmet a Forbes.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Kiss László a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Római-parton idén is megnyílik a Plázs, amely így már a negyedik szezonját kezdi meg a III. kerületi partszakaszon.

A strand megnyitását komoly előkészületek előzték meg, így a meder tisztítása is megtörtént, melynek során a szakemberek át is vizsgálták azt. A parti föveny előkészítésében és megtisztításában civilek és az önkormányzat is részt vett, de arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy ellenőrizzék, a partszakasz alkalmas-e a családi kikapcsolódásra.

Az engedélyek beszerzéséhez szükséges volt a vízminőség ellenőrzése, és a strand csak szigorú hatósági ellenőrzéseket követően nyithatott ki június utolsó napjaiban.

A Duna-parti strandot egyre többen veszik igénybe

A látogatókat több kényelmi szolgáltatás is várja: díjmentesen használható a mosdó, a zuhanyzó, illetve a pelenkázó, de a biciklitárolót is bárki igénybe veheti, és rendelkezésre állnak napozóágyak, valamint az ivóvízért sem kell fizetni.

Természetesen a jogszabályoknak megfelelően a fürdőhelyen a vízimentő szolgálat is jelen van, valamint a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata is felügyeli a fürdőzők biztonságát. A strandot nem hagyják őrizetlenül, fövenyőr gondozza folyamatosan, és éjszaka is őrzik a területet.

Természetesen bizonyos szabályokat a látogatóknak is be kell tartaniuk. Ezek közé tartozik, hogy kizárólag a vízmélységet jelző bójákig lehet beúszni, ezek 120 centiméteres vízmélységnél kerültek kihelyezésre. Az általános biztonsági szabályokat mindenkinek be kell tartania, és a strand kizárólag nyitvatartási időben, 10 és 19 óra között látogatható.

A Plázs az eddigi évekhez hasonlóan várhatóan idén is rendkívül népszerű lesz a lakosság körében, és azon túl, hogy rendezett fürdőhely benyomását kelti, ebben minden bizonnyal az is szerepet játszik, hogy ingyenesen látogatható. Budapesten jelenleg ez az egyetlen olyan strand, ahol nem kell belépőt fizetni.

Sok család számára jelenthet megkönnyebbülést, hogy itt felfrissülhetnek, ugyanis a strandbelépők árai úgy alakulnak idén, hogy sokan már nem tudják kifizetni azokat. Egy nagyobb család számára nemcsak a belépők megvásárlása, hanem az ételek és a szolgáltatások áremelkedése is problémát jelenthet. Átlagosan 10%-kal emelkedtek az árak, így 4000 forint körül alakul a strandbelépők ára a legtöbb helyszínen, ami egy család számára nagy pluszterhet jelent még akkor is, ha csak egyetlen napot szeretnének vízparton pihenni.

A Duna-parti Plázs ebben az évben augusztus 20-ig lesz nyitva, a polgármester tájékoztatása szerint eddig az időpontig bárki szabadon látogathatja.

(Kiemelt kép forrása: Facebook / Kiss László)