Idén nehezebb eljutni a strandra, egyre drágább minden

Egy nagyobb család számára megterhelő lehet, hogy bejussanak egy strandra.

2024. június 18., 15:54

Szerző:

Ebben az évben még többet kérnek a belépőkért, de a strandok nem csak emiatt drágultak: az ételek és az egyéb szolgáltatások díjai is emelkedtek – számolt be róla az RTL.

Átlagosan körülbelül 10%-os emelkedéssel lehet számolni, de fürdőnként eltérő lehet, ki milyen emelést tartott indokoltnak. Azokon a helyeken, ahol a magasabb rezsiárak mellett is szeretnék az infrastruktúrát fejleszteni, esetleg valamilyen bővítésre van szükség, jellemzően inkább 15%-ot emeltek, hogy ki tudják termelni a szükséges összeget.

Sok strand üzemeltetője azt is megemlítette az áremelés okaként, hogy időszerűvé vált a dolgozók béreinek megemelése, ehhez azonban a belépők árát is növelni kellett az idei szezonban.

Egyre több strand nyitott ki

Az egész országra kiadott hőségriadó mindig befolyásoló tényező, ilyenkor sokan menekülnek a strandokra, amelyekből a fővárosban egyre több nyílik meg a nagyközönség előtt is.

Átlagosan egy hétvégi napon egy felnőtt jegy ára 4 ezer forint körül lesz az idei szezonban, de a családi kedvezményeket érdemes igénybe venni, és az is könnyítés, hogy a 3 éves kor alatti gyerekek a legtöbb helyen ingyen látogathatják a fürdőket.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. üzemeltetési igazgatója, Lazay Gyula szerint az áremelések hátterében több tényező is áll:

„Az igen magas infláció indokolja, valamint a közüzemi díjaink markáns emelkedése az, ami miatt az inflációtól jóval alacsonyabb emelést hajtottunk végre, ennek körülbelül 8-11% közé szóródik az értéke.”

Olyan strandok is akadnak, ahol egyelőre nem emelkedtek az árak, ám a nagyobb fürdőhelyek között, illetve például a Balaton környékén egyre nehezebb ilyeneket találni.

Egy átlagos, négyfős családnak a számítások szerint legalább 15 forintot kell szánnia egy egynapos strandolásra, hiszen az élelmiszerárak emelkedése miatt a büfékben is drágábban tudnak fogyasztani: a vendéglátó egységekben is legalább 10%-os áremelkedésre kell számítani.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.