Érkezik a hidegfront esővel, záporral, zivatarral

Éjszaka eleinte északon fog esni, majd hajnalban már nyugaton hoz esőt a hidegfront. Pénteken keleten fog esni, kisebb méretű jég is eshet és szeles időre kell számítani.

2023. november 2., 16:55

Szerző:

Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, melyből éjszaka eleinte északon fordulhat elő eső, zápor, majd hajnalban már nyugatra megérkezik a hidegfront csapadékzónája is. Utóbbi pénteken kelet felé haladva sokfelé okoz esőt, záport, akár zivatart is. Több helyen nagyobb mennyiség hullhat! A felhőzet csak a délutáni órákban kezd el szakadozni, csökkenni. Csütörtökön az Észak-Dunántúlon, éjszakától kezdve viszont sokfelé erős lesz a délies szél, pénteken a hegyekben és zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A front mögött már veszít erejéből a légmozgás – közölte az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között alakul, de a keleti határszélen, északkeleten néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken tág határok, 13 és 22 fok között valószínű. Az északnyugati tájakon már a reggeli órákban beállhat a csúcsérték.

Az Időkép azt írja, hogy a Ciaran névre keresztelt viharciklon érkezik hozzánk. Kisméretű jég is eshet, valamint 90 km/órát elérő széllökések is előfordulhatnak főleg délnyugaton van. Franciaországban több mint egymillió lakás maradt áram nélkül a Ciaran viharciklon miatt, az ország északnyugati partján, Bretagne-ban 207 km/órás széllökést mért csütörtök hajnalban a Francia Meteorológiai Szolgálat. Hazánk csütörtökön még e bombaciklon előoldalán helyezkedik el, emiatt enyhe léghullámok érkeznek fölénk, majd az elkövetkezendő éjszakán a hidegfrontja is megérkezik, emiatt pénteken sokfelé várható eső, zápor, sőt akár zivatarok is.

Kontinensünk időjárása még mindig a nyugat felől érkező ciklonok miatt mozgalmas. Emiatt sokfelé – a Kelet-európai-síkság északi részén, Nagy-Britannia, valamint a francia és spanyol partok mentén – eső, záporok, néhol zivatarok miatt 10-20, helyenként 30 mm feletti csapadékösszegek gyűltek eddig össze. A Brit-szigeteknél örvénylő Ciaran viharciklon ugyanakkor a szélviszonyokban mutatja meg pusztítását, ugyanis 193 km/h-s széllökést is regisztráltak a területén.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Pixabay)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.