Anticiklon jön a hidegfrontra, mutatjuk mit jelent

A várható időjárás szerda éjfélig.

2023. október 31., 18:03

Szerző:

Észak-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer található, melynek felhő- és frontrendszere határozza meg kontinensünk időjárását Skandináviától Olaszországig, valamint a Kelet-európai-síkságig benyúlóan. A kiterjedt felhőzetből a hétfői nap folyamán többfelé tapasztaltak az eső, zápor mellett zivatart, északon havazást is. A 24 órás csapadékösszeg az Alpok egyes területein elérte a 118 mm-t, melyből 30 cm friss hóréteg meg is maradt kedd hajnalra. A Földközi-tenger térségének nagy részén anticiklonális hatás érzékelhető sok napsütéssel, a maximumok több helyen elérték a 30 fokot. A minimum-hőmérséklet Skandinávia és a Kelet-európai-síkság területén mindenhol fagypont alatt alakult, Svédországban helyenként -18 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. 

A Kárpát-medence időjárását szerda estig eleinte egy hidegfront, majd egy köztes anticiklon alakítja.

Késő estig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég Magyarországon, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Ezt követően mindenhol csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen kevés lesz a felhő. Szerdán napközben napos, gomolyfelhős lesz az idő, majd délnyugat felől egyre vastagabb felhőzet sodródik fölénk. Kedden nyugatról kelet felé csapadékrendszer vonul, belőle többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Lokálisan jelentős csapadék is eshet. Éjjel eleinte délnyugaton, majd északkeleten kisebb eső, zápor még előfordulhat, szerdán már nem valószínű csapadék. A déli szél kedden északnyugatira fordul és erős, viharos lesz. Estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás, szerdán napközben a délies szél élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 13 és 19 fok között várható.

(Kiemelt képünk: A váci temető 2020. november 1-jén. Fotó: Szaniszló Róbert / NurPhoto / AFP)