Huszonegy forintos béremelést hozott a státusztörvény a tanároknak

Bruttó 21 forint. Ennyivel nő a pedagógusbér a státusztörvény után. 

2023. szeptember 18., 08:14

Szerző:

Mindenkinek, aki a státusztörvény hatálya alá kerül, kell kinevezésmódosítást kapnia arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény arra vonatkozó paragrafusában szereplő – a gyakornoki 400 ezer forinttól a kutatótanári 640 ezer forintig terjedő – minimumokhoz hogyan „passzintották hozzá” az illetményét – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt írja:

„Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap »ajánlatot« és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se.”

A Népszava értesülései szerint egy, a Váci Tankerületi Központ illetékessége körében dolgozó pedagógus bére az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt

bruttó 21 forinttal fog emelkedni 409 979 forintról kereken 410 000 forintra.

A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már sebtében aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadta az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum  jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

(Fotó: Csík Juci/168.hu)