Péntektől jelezhetik a pedagógusok, ha nem írják alá az új szerződésüket

A Telex úgy tudja, hogy sok iskolában még a hét közepén sem kapták meg a tanárok a tájékoztatást az új munkaviszonyukról, miközben ez alapján kellene döntést hozniuk. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig, tehát még a mai napon meg kell kapniuk. 

2023. szeptember 15., 12:27

Szerző:

A pedagógusok péntektől nyilatkozhatnak arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Ezt megtehetik egészen szeptember 29-ig. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk, azonban a Telex úgy tudja, hogy még sok iskolában nem kapták meg a tanárok, az új szerződésüket. 

A portál szerint a pedagógusok még bíznak abban, hogy szeptember 29-ig még történik valami változás, másfelől várhatóan később nyilatkoznak majd arról, hogy nem fogadják el a szerződésben rögzített feltételeket, mivel így novemberig kevesebb ideig kell tartaniuk retorziótól. A cikk szerint a tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak az őszi és a tavaszi félévben. Azok, akik már nyáron felmondtak, nem kaptak végkielégítést.

Péntek délután folytatódnak az oktatási tiltakozások is: a „Demokrácia Napi” tüntetésen a tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre fognak vonulni a demonstrálók, ahol rövid beszédek lesznek. Lezárásokra kell számítani a rendezvény ideje alatt Budapest belvárosában. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Balázs Attila / MTI)