Időjárás: marad a kánikula, ezekre a megyékre már a figyelmeztetést is kiadták

Igazi strandidő lesz a hétvégén! 

2024. július 26., 09:35

Szerző:

Rengeteg napsütés és 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható a hétvégén, bár vasánap az ország északnyugati felén helyenként előfordulhat zápor, zivatar, tudatta a HungaroMet azt MTI-vel. Mutatjuk, pontosan milyen időjárás várható a hétvégén. 

Nem lesz eső 

Pénteken alapvetően napos idő várható, kevés gomolyfelhőre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Keleten lehet esetleg több a gomolyfelhő. Este a gomolyok leépülnek, azonban északnyugat, észak felől növekedhet a felhőzet. A változó irányú szél is gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-32 fok között alakul.

Igazi strandidő

Szombaton derült, illetve gyengén felhős, napos, száraz idő várhatóm, legfeljebb csak este sodródhat be a nyugati, északnyugati határhoz közeli tájakra egy-egy zápor, esetleg zivatar. A délies szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Helyenként még friss lesz a hajnal. Sokfelé visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, írja az Időkép. A magas középhőmérséklet miatt a fél országra ki is adták a figyelmeztetést. 

 

Vasárnap is meleg lesz 

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén, de délután északnyugatra és nyugatra záporok, zivatarok érkezhetnek egy közeledő hidegfront hatására, és ezeken a tájakon az északnyugatira forduló szél is megerősödik. Késő délutántól, kora estétől egyre nagyobb területen támadhat fel az északnyugatira, északira forduló szél. A legmelegebb órákban 32-37 fokra van kilátás. Vasárnapra több megyére már narancs figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. 

A hét elején is marad a kánikula 

Hétfőn a front hatására napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de számottevő csapadék sehol sem valószínű. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 33 fok között alakulhat. Kedden napos, száraz időre számíthatunk. A többfelé élénk, helyenként erős északnyugati szélben délutánra 28 és 33 fok közé melegedhet a levegő. 

Balatoni előrejelzés

Pénteken sok napsütésre számíthatunk a tó térségében, csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a változó irányú szél. Délután 29-30 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! A hétvége nagy részében napos, száraz, igazi strandidőre van kilátás a Balatonnál, legfeljebb vasárnap délután érkezhet több felhő a tó fölé, viszont késő délutánig csapadék nem valószínű. A délies szél időnként megélénkül, majd vasárnap délután az északnyugatira forduló szelet már erős lökések is kísérhetik. Szombaton 32-34, vasárnap 34-36 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)