Hamarosan eléri a 100 milliárdot a kórházak adóssága

Megismétlődhet a tavalyi helyzet a kórházakban.

2024. augusztus 27., 10:05

Szerző:

Idén már kétszer is volt adósságrendezés, ennek ellenére a legfrissebb adatok szerint július végén 68,5 milliárd forintot mutatott az adósságszámláló- mondta Rásky László az Economx-nak hozzátéve, hogy ha ez így halad, októberben újabb konszolidációra lesz szükség. Arról nem is beszélve, hogy a kórházak tartozása nemsokára eléri a 100 milliárd forintot - tette hozzá a szakember.

Nem jobb a kórházak helyzete idén sem

Egy évvel korábban tavaly október végén volt adósság szempontjából a magyar kórházak legrosszabb hónapja, amikor 125 milliárd forinttal tartoztak az intézmények beszállítóiknak.

A lap információi szerint Pécsett és Szegeden nőtt az adósság, Budapesten és Debrecenben pedig csökkent. Budapesten 300 millió forintot, Debrecenben pedig 1,8 milliárd forintot sikerült lefaragni a tartozásból 

– kommentálta a lapnak a friss adatokat Rásky László, az Orvostechikai Szövetség főtitkára. Ez gyakorlatilag megegyezik Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetője által az év elején mondott havi 12-13 milliárdos adósságnövekedési dinamikával, tette hozzá a szakértő.

Az államkincstár adatai szerint egyébként a KEF adósságállománya is nőtt egy hónap alatt,

90 millió forintról július végére 149 millióra tornázták fel a kifizetetlen számláik végösszegét.

Idén nyáron sorra romlottak el a klímák a kórházakban, a javításokra 1,3 milliárdot szánnak.

Őszre ismét 100 milliárd lesz a kórházak adóssága

A szakember szerint kétségtelen tény, hogy az idei évben lebonyolított két adósságrendezés segítség volt a kórházaknak és a beszállítóknak is. Mint mondta, ezek nélkül mára valószínűleg rendkívül súlyos működési problémák lennének a fekvőbeteg-ellátó intézményekben. 

Miközben a kormány gyakorlatilag a február végi lejárt adósságok kifizetésére adott 104,1 milliárd forintot, a tartozásállomány továbbra is folyamatosan termelődik.

Augusztus végére már a 80 milliárdot is súrolja az adósságszámláló, és ezzel az ütemmel október közepén újra meglesz a 100 milliárdos lejárt tartozásállomány 

– mondta az OSZ főtitkára.

A szakember szerint ez azt jelenti, hogy már ősszel újabb konszolidációra lesz szükség, és azt is, hogy fel kell gyorsítani azokat a folyamatokat, amelyek által a kórházak adóssága kezelhető mértékűre csökken.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)