Kórházi ellátás: elviselhetetlen fájdalmakkal küzdött, mégis hazaküldték az idős beteget

A megfelelő kórházi ellátás hiányából fakadóan összevizelt hordágyon, elviselhetetlen fájdalmak között várakozott 8 órán át egy asszony a Semmelweis Egyetem klinikáján.

2024. augusztus 23., 12:34

Szerző:

Újabb botrányos, a megfelelő kórházi ellátás hiányából fakadó esetre derült fény. Egy 73 éves szigetszentmiklósi asszony elviselhetetlen fájdalmat érzett, miután a csípőjében lévő csavar eltört. Rögtön szólt a lányának, hogy hívjon mentőt, mert nem bírja tovább, ekkor a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Intézetébe szállították – számolt be az esetről az RTL Híradó. Az idős nőt ezután órákig váratták, aki ezalatt többször jelezte a nővéreknek, hogy adjanak neki ágytálat vagy pelenkát, mert nem bír elmenni a mosdóba, és mivel vízhajtót szed, muszáj lenne könnyítenie magán. Az asszony ekkor – állítása szerint – azt a választ kapta, hogy „nyugodtan pisiljen”. A beteg ezután többször is bepisilt, mire megkapta a katétert. 

Simon Katalin, a beteg asszony lánya az RTL Híradónak elmondta, édesanyjával nagyjából 8 órát töltöttek az intézményben, összevizelt hordágyon, méltatlan körülmények között. „Hogy emberileg megalázunk valakit, azzal nem tudok azonosulni most sem, és a jövőben sem” – jelentette ki nyilatkozatában. Pedig a riport szerint a család csak azt szerette volna elérni, hogy operálják meg a beteg asszonyt, hogy  a letört csavar ne okozzon neki további kínokat, ám a kórház nem vette fel a pácienst a kórházba. 

„Pedig a CT, az MR, a röntgen és minden igazolta azt, hogy a szegek közül – amik édesanyám csípőjét összetartják – az egyik eltört, és valahol a velőűrben van. Ennek ellenére mégis azt mondták, hogy jöjjünk haza, illetve hogy semmi más teendőnk nincs, mint a fájdalmat csillapítani” 

– tette hozzá Simon Katalin.

Az idős beteg végül a híradónak kijelentette, most is fájdalmai vannak, szörnyű, hogy nem tud felállni. „Kívánom azoknak, akik az egészségügyre nem adnak pénzt, hogy járjanak így” – mondta. A lánya szerint az intézmény egyébként arra hivatkozva tagadta meg a kórházi ellátást, hogy a korábbi csípőprotézis műtétet nem ott végezték.

„Mindenhol azt a választ kapjuk, hogy forduljunk ahhoz az intézményhez, ahol a protézist kaptuk, ugyanakkor az eredeti, Merényi Gusztáv Kórházba már nem tudnak menni, mert azt összevonták a Dél-pesti Centrumkórházzal” 

– fűzte hozzá Simon Katalin.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Intézetét is, ahonnan az alábbiakat közölték:

„Az említett beteg panaszai kapcsán a szükséges vizsgálatok megtörténtek, ezek alapján nem volt indokolt műtéti beavatkozás vagy kórházi ellátás. A jelzett tünetek enyhítése a területileg illetékes járóbeteg szakellátáshoz tartozik, de amennyiben a panaszai súlyosbodtak az egyetem Traumatológiai Klinikáján készséggel ellátják."

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: EPA / Etienne Laurent)