Egy hónapig nincs gyermekosztály ebben a városi kórházban

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban lévő gyermekosztály június 17. és július 15. között csupán délután fél 4-ig működik. 

2024. június 24., 10:08

Szerző:

Az ózdi gyermekosztály gyermekgyógyásza balesetet szenvedett, ezért július közepéig szünetel a fekvőbeteg-ellátás – számolt be az RTL Híradó.  Erről a kórház a honlapján tájékoztatta a betegeket. A tájékoztató szerint „15:30 és 7:30 között minden szakorvosi tevékenységet, mely a szülészettől független a BAZ vármegyei kórház Gyermekegészségügyi Központja lát el”. 

Azaz a szülőknek a délután négy óra után szakorvosi ellátásra, és a kórházi ellátásra, fekvőbeteg-ellátásra szoruló gyerekeket is az Ózdtól 60 kilométerre lévő Miskolcra kell vinni. A Híradó megkeresésére az intézmény vezetése közölte: a kórház egyik gyermekgyógyász szakorvosa balesetet szenvedett, gyógyulása pedig hosszabb időt vesz igénybe, ezért volt szükség az átszervezésre. A város lakói nem örülnek a kialakult helyzetnek, hiszen sokaknak nagy terhet jelent az utazás. 

Nem ez az első akadozva működő gyermekosztály

Korábban Szegeden volt fennakadás a gyermekosztály működésében, ahol alkalmatlanság miatt leállították a műtőt, ezért hetekig nem volt gyermeksebészeti ellátás. Több mint 200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe – írta meg a Népszava. Szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztattak. Volt, akit mentővel vittek, de olyan is előfordult, hogy a szülők saját gépkocsival vágtak neki a 175 vagy 225 kilométeres útnak. 

Még több más kórház és szakrendelő működésében az orvoshiány okozott gondot. Így a csornai Margit kórházban az idegsebészeti járóbeteg-szakellátás szünetel év végéig a személyi feltételek hiánya miatt. A betegeknek Győrbe, a megyei kórházba kell menniük. A siklósi kórházban csak heti 8 órában van tüdőgyógyászat, igaz, itt tavaly az egész rendelés szünetelt. A tiszaújvárosi rendelőintézetben pedig év végéig szünetel a teljes klinikai onkológiai szakrendelés, a betegeknek a Miskolcon lévő megyei kórházba kell menniük ellátásért. 

(Képünk forrása: Pixabay)