Még mindig óriási adóssággal küzdenek a kórházak

 A kórházak adóssága továbbra is nő, év végére 130 milliárd forint is lehet.

2024. június 19., 09:17

Szerző:

Bár a kórházak adósságnövekedése lassult, még így is havonta 12-13 milliárd forinttal nőnek tartozásaik – írta meg a Népszava. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint május végén a lejárt számlák összege 82,8 milliárd forint volt.  A kormány nyárig két részletben mintegy 105 milliárd forintnyi tartozást rendez. Az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot május végéig kapták meg a kórházak, további 41 milliárdról pedig kedden jelent meg a jogszabály, azaz ez az összeg is hamarosan ott lehet az egészségügyi intézmények számláin.

Ám még ezzel az összeg sem tűnik elegendőnek, mivel az újabb részlet átutalása után is több mint 41 milliárd forint lejárt tartozása marad a kórházaknak, ami az év végéig havonta újabb 12-13 milliárd forinttal nőhet, és 130 milliárd forintra rúghat majd. Több szakember, köztük a Magyar Kórházszövetség elnöke is jelezte, hogy mennyire ellehetetlenítik a betegellátást a fizetési nehézségek és már van olyan gyógyszerbeszállító, amely nem is szolgáltat utólagos számla fizetéssel.

A kórházak anyagi helyzete már a betegellátást is akadályozza

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészti Központ adatai szerint az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében. És úgy tűnik, az adósságrendezés sem oldotta meg az eszközszállítók problémáit. 

„Miközben a legutóbb adósságrendezésre kiutalt 64 milliárdos összegnek fedezetet kellett volna nyújtania a tavaly év végi teljes tartozásállomány rendezésére, az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-i követelésének legalább 80 százalékát. Az orvostechnikusok 86 százaléka követeléseinek kevesebb mint a 20 százalékát kapta meg. Sőt van olyan cég, amelynek egyetlen fillér sem jutott” – mondta el Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.  

Somogyi Alíz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója is a nehézségekről számolt be. Az egészségügyi anyagok, felszerelések ára átlagosan minimum 30 százalékkal emelkedett. A gyógyszereknél ez már a 44 százalékot is meghaladta, és vannak olyan orvosságok is, amelyeknél a drágulás több száz százalékos. Bevételeik pedig már rég nem fedezik a megnövekedett kiadásaikat. 

(Kép forrása: Pixabay)