Az NNK-nak kellett közbelépnie, mivel több kórházban nem tudták ellátni a betegeket

Egyre nehezebben tekinthető át, hogy szükség esetén hol találnak működő rendelést vagy kórházi ellátást a rászorulók. 

2022. július 18., 10:40

Szerző:

Idén legalább 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit – derült ki a Népszava által átvizsgált dokumentumokból. Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is. 

A lap szerint bár nyilvánvaló, hogy az ellátás megszervezésének a legnagyobb akadálya a szakdolgozó- és orvoshiány, a szüneteltetési határozatoknak csak egy kisebb része mondja ezt ki nyíltan. Az okok megjelölése rendkívül színes a dokumentumokban. Ezek szerint a Budapesten lévő Szent János kórházban gyakran hibásodik meg a lift, de itt trafó-, aggregátorcsere miatt is mondtak már le sürgősségi ügyeleteket. A Dél-pesti Centrum Kórházban a CT karbantartása, valamint aggregátor- próba miatt is mondták már le a politraumatizált sérültek fogadását. 

A határozatok áttekintésekor rögtön látszik, hogy tipikus hiányszakma a neurológusoké, a pszichiáterekké, de a nőgyógyászok és a neonotológusok is gyakran hiányoznak az állami ellátásából.

(Kiemelt képünk illusztráció: Műtétet végeznek a Bambino Gesu kórházban 2020. július 8-án. Fotó: Bambino Gesu/AFP)