Hálásak az afgán menekültek Magyarországnak

De a szállásukon nem jók a körülmények.

2021. szeptember 19., 14:46

Szerző:

A balassagyarmati menekülttáborban járt az RTL Híradó csütörtökön, hogy kimenekített afgánokat kérdezzen helyzetükről. Ide kerültek ugyanis azok az afgánok, akiket a tálibok által elfoglalt Afganisztánból mentettek ki magyar katonák, miután veszélybe került az életük.

Egy férfi arról beszélt, hogy 15 éven át segítette a nyugati országok munkáját, amiért a tálibok a családján álltak bosszút: megölték a sógorát.

A megszólaltatott afgánok azt mondták, hálásak a magyar kormánynak, amiért kimenekítették őket, de a körülményeik lehetnének jobbak. Egyikük arról beszélt, hogy túl sokan alszanak egy szobában, így nem tudnak pihenni, a földön kuporodnak össze. Egy másik pedig a hideg ételre panaszkodott, ami szembe megy az afgán kultúrával.

Az érintetteknek persze nem ez a fő problémájuk, hanem hogy nem tudják, mi lesz velük. A kormány rendelete alapján 3 hónapig szállást és ellátást kapnak, illetve tisztálkodószereket, 18 hónapig pedig egészségügyi ellátásra is jogosultak. De hogy utána mi lesz, egyelőre nem tudni.

Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje úgy látja, hogy a kimentett afgánok tartózkodási engedélyt fognak kapni méltányossági alapon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a korábbi Kormányinfón arról beszélt, hogy a magyaroknak segítő afgánok akár menekültstátuszt is kaphatnak.

(Kiemelt kép : Kabul, 2021. augusztus 15.A tálib fegyveresek és az afgán kormányerők harcai elől az észak-afganisztáni tartományokból elmenekült emberek tábora egy kabuli közparkban 2021. augusztus 14-én. Fotó: Hedajatullah Amid/MTI/EPA/)