Zsidók-e a tálibok?

Egy egészen meghökkentő elméletről olvashatunk az interneten és külföldi lapok hasábjain.

2021. szeptember 19., 14:00

Szerző:

Egy első olvasásra egészen meghökkentő elképzelés olvasható számos külföldi lapban, de már az összeesküvéselméletek hívei is elkezdték hangoztatni, hogy a tálibok zsidó, illetve izraeli eredetűek. Az abc news szerint Izrael állam külügyminisztériuma még kutatásokat is finanszírozott annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban az egyik elveszett zsidó törzs tagjai-e a tálibok. Megkérdeztük Shalva Weilt, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzorát is, ugyanis az ő nyilatkozataira és írásaira is hivatkoztak a kérdésben a nemzetközi lapok által megjelentetett írások.

Miután közel húsz év után az Egyesült Államok és szövetségesei hadereje kivonult Afganisztánból, a tálibok, illetve az iszlám radikálisok származása is újra a figyelem középpontjába került. Weil, aki egyébként a Cambridge Egyetemen kötelékében is több évtizede végez kutatásokat, lapunknak elmondta, hogy az újságok – többek között a Guardian és a Daily Telegraph is – teljes mértékben félreértették állításait. Már beszélgetésünk kezdetén kijelentette: sosem állította, hogy a tálibok zsidók lennének. A 168-nak azt mondta: csupán kulturális hasonlóságokra akarta felhívni a figyelmet. Válaszában egyértelműsítette számunkra, hogy a tálibok biztosan nem zsidók. A professzor, akinek fő kutatási területe az Indiában élő zsidók kultúrája és vallási szokásai, úgy látja, hogy szenzációhajhászat céljából forgatták ki mondanivalóját már korábban, az afganisztáni háború kezdetekor megjelent írásokban is.

Weil, bár tagadta az állítást, miszerint a tálibok zsidók lennének, kiemelte, hogy teljesen elképzelhetőnek tartja a pastuk izraeli eredetét. A pastuk egy ázsiai népcsoport, amelyből a tálibok jelentős hányada származik. Weil szerint a pastuk azonosak lehetnek azzal a izraeli népcsoporttal, az úgynevezett „pasztálokkal”, akik még i.e. 727-ben menekültek el Izrael ősi királyságból, mert száműzték őket. Weil hozzátette, hogy évekkel ezelőtt számos interjút készített antropológiai vizsgálatai során pastukkal, akik mind azt nyilatkozták neki, hogy Jákobtól, a zsidó nép egyik ősatyjától származnak. Hozzátette, hogy a pastuk bibliai nevek alapján alnemzetségekre is osztják saját törzseiket. A pastuk sok esetben úgy is hivatkoznak magukra a professzor szerint, mint „Bani Izreal”, ami azt jelenti, Izrael fiai.  A professzor elmondása szerint vallási és kulturális hasonlóságokat is talált vizsgálatai során a pastuk és a zsidók között. Főleg a különböző, vallási rítusokhoz használt öltözetet és a hajviseletet emelte ki. Lapunknak megemlítette, hogy amikor a pastuk körében élt egy rövid ideig, talált náluk a zsidó vallásban használt szemlélőrojtot, azaz ciceszt.

Dr. Shalva Weil. Fotó: Dr. Shalva Weil Facebook-oldala

Az elmélettel a neokohn.hu is foglalkozott. Cikkükben azt írták, hogy az egykori izraeli elnök, Jichák Ben-Zvi a zsidó diaszpóráról írott könyvében is írt a pastuk esetleges izraeli származásáról. „Az afgán törzsek, akik között generációkon át éltek zsidók, muszlim vallásúak, és a mai napig őrzik a hagyományt, miszerint a 10 törzs leszármazottai” – idézi a lap korábbi izraeli államfőt. A cikkben azt is említik, hogy Dr.Navraz Aafreedi pastu származású indiai akadémikus is kiállt a pastuk és a zsidóság közös eredete mellett. Dr Eyal Be’eri írásait idézve pedig a kulturális hasonlóságokat ismertették a zsidók és a pastuk között. Utalva a fiúk a születése utáni nyolcadik napon történő körülmetélésére, a hús és a tej különválasztására az étkezés során. A lap szerint a DNS-kutatások sem segítettek megoldani a kérdést, ugyanis semmilyen hasonlóságot nem tudtak felfedezni a pastuk és a zsidók genetikai térképe között. 

A jelenleg fennálló tudományos konszenzus szerint a pastuk a kelet-iráni népcsoport tagjai, és származás tekintetében az oszétokhoz állnak legközelebb. A 168 megkérdezett hebraisztikával, zsidó őstörténettel és ókortudománnyal foglalkozó magyar szakembereket a témával kapcsolatban. A nemzetközi szinten és magas tudományos fokozattokkal bíró szakértők azonban nevetségesnek nevezték még a puszta feltételezést is és elzárkóztak attól, hogy a nyilvánosság előtt állást foglaljanak a kérdésben.

(Kiemelt kép: Tálib harcosok őrködnek a kabuli állatkertben 2021. szeptember 17-én. Fotó: BULENT KILIC / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.