4 konyhai eszköz, amit mindenkinek azonnal ki kellene dobnia

A konyha a rendetlenség szempontjából az egyik legveszélyesebb hely a lakásban.

2025. május 15., 15:38

Szerző:

A lakás egyik legfontosabb tere kétségtelenül a konyha, ahol a család minden tagja megfordul, ráadásul itt gyűlik össze a legtöbb használati tárgy, így szinte garantált, hogy előbb-utóbb káosz alakul ki, ha a lakók nem alakítanak ki egy használható rendszert, ahol mindennek megvan a maga helye – hívta fel a figyelmet a The Spruce.

A főzéshez használt edényeknek nagy helyre van szükségük, de számos háztartási kisgépet is itt szükséges használni, tehát ezek is ebben a helyiségben maradnak akkor is, amikor éppen nincs rájuk szükség. Az étkészletek, poharak, illetve a sütéshez szükséges egyéb eszközök száma is végtelen lehet, amelyeknek szintén el kell férniük ebben a helyiségben.

További problémákat okozhat az is, hogy a konyha egyes lakásokban közösségi térként is funkcionál: itt gyűlik össze a család esténként, és a lakás elosztásától függően az is előfordulhat, hogy ide kerülnek a postaládából kivett levelek, vagy hazaérkezve mindenki itt teszi le a táskáját.

A helyre tehát szükség van, ez nem kétséges. Sok esetben nem is a helyiség mérete, hanem a hónapok és évek alatt felhalmozódó felesleges tárgyak miatt nem jut mindennek hely, amely aztán rendetlenséghez vezet. A szakértők azonban elmondták, mire érdemes figyelni.

Ezek a tárgyak feleslegesen a konyhába

Bár a legtöbben pontosan tudják, hogy tárolnak felesleges elemeket a konyhában, ugyanakkor kétségbeejtő lehet, ha nem kapnak iránymutatást, hogy hol kellene elkezdniük a lomtalanítást. Ám néhány hasznos tanács megfogadásával könnyebb lehet számukra meghatározni, mi az, amire egyáltalán nincs szükségük.

Olykor jó ötletnek tűnhet megvenni az olyan, egyetlen célra alkalmas eszközöket, mint például a tojás- vagy almaszeletelők. Ám a szakértők szerint ezek sok helyet foglalnak, és meglehetősen ritkán van rájuk szükség, így egyáltalán nem számítanak praktikusnak. Azt javasolják, hogy ezek helyett inkább mindenki arra törekedjen, hogy univerzális eszközöket szerezzen be, amelyeket gyakran tud hasznosítani az ételek elkészítése során.

A műanyag vágódeszkák meglehetően sok háztartásban fellelhetőek, ám ezek között sok olyan akad, amelyek könnyen eltörnek, vagy éppen a festék már lepattant róluk. Ezek is olyan tárgyak, amelyeket általában idővel mindenki lecserél, de a régi darabokat elteszi, mondván később még biztosan jó lesz valamire. A szakértők szerint azonban ezeket célszerű környezetbarát, erősebb anyagból, például fából készült eszközökre cserélni, a régieket pedig egyszerűen ki kell dobni.

A különböző alakú ételtároló dobozok is megnehezíthetik, hogy a rend sokáig fennmaradjon a szekrényekben, hiszen ezek egyszerűen nem illenek egymásba. Bár a használható dobozokat nem szükséges kidobni, de érdemes ezeket elajándékozni, majd felmérni, hogy pontosan hány darabra van szükség a háztartásban. Ezt követően pedig egyforma darabból álló készleteket kell beszerezni, amelyek megkönnyítik a dobozok tárolását is.

A legolcsóbban pótolható eszközök kétségtelenül a szivacsok és konyharuhák. Előbbieket a higiéniai szempontok figyelembevételével egyébként is gyakran szükséges cserélni, ám bizonyos időközönként a konyharuhákat is cserélni kell. Ha a foltokat már a leghosszabb mosással sem lehet eltávolítani, itt az idő megválni a régi daraboktól. Ám nem szükséges túl sokat elhelyezni belőlük: ha egy jól felszerelt konyháról van szó, ahol edényfogó kesztyű és papírtörlő is található, a konyharuhák használata feleslegessé válhat. Megszokásból ezeket sem érdemes nagy menyiségben elhelyezni a konyhában, hiszen csak növelik a rendetlenséget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)