Hadházy Ákos körül áll a bál

Hadházy Ákos ellen Kisvaszar polgármestere rágalmazás vétsége miatt tett feljelentést még májusban, ezért kérelmezte a Komlói Járásbíróság a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

2022. október 12., 15:43

Szerző:

Kisvaszar polgármestere, a független Kovács Mónika 2022. május 29-én feljelentette Hadházy Ákost, ezért a Komlói Járásbíróság rágalmazás vétsége miatt a minap esküt tett képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérelmezte – írja a 24.hu.

A mentelmi jog minden parlamenti képviselőt megillet. Jelentése, hogy a képviselő nem vonható felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, szavazata, véleménynyilvánítása miatt, valamint büntetőeljárás sem indulhat ellene. Fő rendeltetése az, hogy a képviselők személyes biztonságának fokozott védelmével óvja a törvényhozó testület függetlenségét a parlamenten kívüli illetéktelen befolyásoktól és zaklatásoktól.

A feljelentés szerint Hadházy Ákos Facebook posztokban a polgármester ellen hergelte a kisvaszari embereket

Az országgyűlés alakuló ülésén Hadházy Ákos többször is foglalkozott a település uniós pénzeivel és a polgármesterrel is, aki szerint az önkormányzat elvégezte és elvégeztette az uniós támogatásért cserébe vállalt munkákat, de az egyik ingatlan miatt jogvita alakult ki a felújításnál. Az ingatlanban élők szerint ugyanis a polgármester ellopta a faluban élő szegények pénzét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hiába próbálta meg ellenőrizni az épületet a felújítás után, az ott lakó család tagjai nem engedték be őket – Hadházy Ákos tanácsa alapján. 

Hadházy a feljelentésben foglaltak szerint Facebookon tett nyilatkozataiban sokszor írt arról, hogy a helyi romák dolgai nagyon rosszul alakulnak azután, miután beszélni mertek arról, hogy milyen körülmények között költött el az önkormányzat 400 millió forintot.

A feljelentésben az áll, hogy ezt a kisvaszari emberek többször is olvasták. Nagy gyűlölet és indulat szabadult el az addig viszonylag békés településen, és ismeretlen emberek sokasága is hozzászólt az állítólagos lopáshoz. A polgármester sérelmezte, hogy ezek miatt a posztok miatt a neve közszájon forgott Kisvaszaron, mint a romák megfélemlítője és a roma pénzekkel történő manipulálás mestere. 

A mentelmi bizottság szavazott

A mentelmi bizottság szerdán tárgyalta az ügyet, Hadházy Ákos ezen nem jelent meg. A szavazásnál a mentelmi jog fenntartására vonatkozó indítvány kapott többséget, ezért a testület azt javasolja, hogy az Országgyűlés ne függessze fel Hadházy Ákos mentelmi jogát.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. április 3. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, mint beadványozó a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Soós Lajos)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.