Tovább korlátozzák Hadházy Ákos képviselői jogait

Ugyanis még mindig nem tudta letenni a parlamenti esküt.

2022. június 23., 15:48

Szerző:

Törvénymódosítással korlátoznák tovább a parlamenti esküt le nem tett képviselők jogait. A Telex kiemeli, a módosítás jelen formájában a továbbra is alternatív eskütételi időpontjára várakozó független, ellenzéki képviselőt, Hadházy Ákos érintené. A módosító javaslat kimondja, amíg esküjét nem teszi le,

Hadházy semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kérhet állami szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhet hozzá, holott eddig erre az Országgyűlésről szóló törvény értelmében megválasztott képviselőként is joga volt.

A korábbi szabályozás még csak úgy szólt, az esküjét le nem tevő megválasztott képviselő nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

„Látszik, hogy mennyire zavarta őket, hogy nem voltam ott az alakuló ülésen” 

– nyilatkozta a módosítóról Hadházy az újságnak. Hozzátette, gyakorlati jelentősége az új szabálynak nincsen, eddig is nagyon ritkán engedték, hogy minősített adatokba betekintsen, és az állami szervek vezetői sem nagyon válaszoltak neki.

Hadházy Ákos eskütételi szándékát még május 4-én jelezte az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak, de időpontot erre azóta sem kapott. Korábban, a választás után viszont még azt mondta, egyáltalán nem kíván felesküdni az Alaptörvényre.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos. Fotó: Dimény András / 168.hu)