Falun lehet a legtöbbet keresni

Idén is egy ksitelepülés vezeti azt a ranglistát, amelyet a NAV kereseti adatai alapján állított össze a GKI Gazdaságkutató ZRT.

2023. november 14., 10:11

Szerző:

A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami kedvezményekkel együtt nettó havi 285 ezer forintot jelentett. Ez azonban alacsonyabb a KSH által számított 332,5 ezer forinthoz képest, mely a teljes állásban foglalkoztatottak adata – írja a hvg.hu. Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (370 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (304 ezer forint), majd a városok (273 ezer forint) következtek, a legalacsonyabb érték pedig a községekben volt (243 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy

a budapesti munkavállók átlagosan 22 százalékkal keresnek többet, mint egy megyei jogú városi munkavállaló, 36 százalékkal többet, mint egy városi munkavállaló és 52 százalékkal többet, mint egy községi munkavállaló

– számolgatott az adóhatóság adatai alapján a GKI Gazdaságkutató ZRT.

A legmagasabb érték Gosztolán volt, ahol átlagosan 689 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, amihez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel. Az átlag csak ezen a két településen haladta meg a 600 ezer forintot, de ki kell emelni, mind a két település alacsony lélekszámú.

Gosztolán 2004-ben mindössze harminchatan éltek, a 2023-as adatok szerint viszont már 50-en. A szlovén határhoz közeli, festői kistelepülés ugyanakkor egy wellnesshotellel is büszkélkedhet, így akár a szálloda vezetőinek magas fizetése is megdobhatja az átlagot, hiszen viszonylag kevés emberre kell szétosztani. 

A legjobb havi nettó kereset a fővárosban a II. kerületben volt (568 ezer forint), a városok közül Diósdon (436 ezer forint), a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron (346 ezer forint).

Vármegyék tekintetében a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 315, illetve 304 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születettek még Fejér (301 ezer forint), Komárom-Esztergom (299 ezer forint), és Vas megyében (284 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (222 ezer forint), Békés (234 ezer forint), Nógrád (239 ezer forint) illetve Somogy megyében (239 ezer forint) érték el.

A statisztikák és az átlagok furcsaságát jól mutatja az is, hogy Magyarország 19 vármegyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset.

(Kiemelt képünk illusztráció. Gosztola település központja. Fotó: Google Maps)