Momentum: 6 milliárd forintot kapott a Fudan alapítvány, pedig nem csinál semmit

A Fudan Egyetemnek még híre sincs, vagyonkezelő alapítványa szinte csak papíron létezik Tompos Márton momentumos képviselő szerint. Ennek ellenére 2022 óta 600 millió forint és négy ingatlan mellé további 6 milliárd forintot kapott az államtól.

2023. augusztus 12., 15:55

Szerző:

Noha érdemi munkájának nincs nyoma, a már ismert 600 millió forint támogatás és 4 ingatlan mellé további 6 milliárd forintot kapott a sanghaji Fudan Egyetem máris létrehozott budapesti vagyonkezelő alapítványa. Tompos Márton, a Momentum képviselője arról írt, a Fudan Hungary Alapítvány 2022-es beszámolója szerint nagyon jelentős összeggel gazdálkodhat. Annak ellenére, hogy a Fudan Egyetem tervezett, budapesti kampuszán az építkezés továbbra sem indult meg, az alapítvány összesen négy ingatlant már jogilag használatba vett az egykori Nagyvásártér területén: ezek tulajdonjoga sem hozzájuk tartozik, kettőt a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től, kettőt pedig a mára már megszűnt BMSK Zrt.-től béreltek ki.

„Van tehát egy alapítvány, amely a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, ahhoz a nem létező egyetemhez, amelynek az üzemeltetésére létrejött, de extra 6 milliárdot igen, attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden, de ennek az egésznek az értelméről csak jövő nyáron kell beszámolnia az Országgyűlésnek” – összegezte a tudnivalókat a képviselő.

Az alapítvány hivatalos kérdésre a Mandiner.hu-nak korábban azt válaszolta, 2021-re, az egyetemi kampusz előkészítésére kapott forrásokat lekötötték, hogy értéküket megőrizzék, ezenkívül az alapítvány kuratóriumi tagjainak tiszteledíját is megfelezték. Akkori válaszok szerint a vagyonkezelő alapítvány jelenleg „az egyetemi curriculumra és és akadémiai fejlesztésre koncentrál.”

Július eleje óta azonban az alapítvány sem telefonon, sem volt irodájában nem érhető el. Csák János kulturális miniszter szerint azonban ez nem igaz, csupán az ezt feltáró RTL újságírói számára nem voltak elérhetőek.

(Kiemelt kép: A Fudan egyetem építésének tervezett helyszíne Budapest kilencedik kerületében, 2021. április 23-án. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)