Még nincs is magyar Fudan-egyetem de máris milliós fizetést ad

Még a zalapozást sem kezdték el a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszán, de a magyarországi cég máris fizetéseket folyósít – írja a HVG Online. Jelentős személycserék is voltak, ráadásul a cég már veszteségessé is vált.

2023. június 5., 17:26

Szerző:

Még semmi sem látszik a sanghaji Fudan Egyetem budapesti projektjéből, ami 2021 óta egy helyben áll, de a hozzá kötődő magyarországi alapítványnál így is eseménydús az élet. A HVG Online cikke szerint a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány 2022. évig mérlegjelentése alapján valódi közpénztemetőnek tűnik. 123 millió forint állami támogatást költöttek a bérekre, az alapítvány kuratóriumi tagjainak.

Közülük egyedül a kuratórium elnöke nem kap innen külön fizetést, ő a tavalyi újabb választási győzelem után már nem Palkovics László volt innovációs- és technológiai miniszter, hanem Csák János kulturális miniszter. A régi főigazgatót, Bertáné Bényi Krisztinát tavaly nyár végén helyettes elnökké fokozták le, új főigazgatónak pedig belépett az alapítványhoz Szabó László, a kormányzati Mediaworks volt vezetője. Ő március végéig maradt, a székben pedig ekkor Szilas Andrea Cecília kuratóriumi tag, volt pekingi nagykövet lett,

A főigazgató személye tehá kétszer változott, fizetése nem, így ő továbbra is havi bruttó 2,1 millió forintba kerül az adófizetőknek.

Az öt kuratóriumi tag fejenként havi bruttó 811 ezer forint fizetést vehet fel. további három felügyelőbizottsági tag pedig havi bruttó 740 ezer forint illetményt kap.

Tavasszal távoznia kellett az MNB-s elnöki tanácsadó Horváth Leventének is az alapítványból, pedig a Fudan Budapestre hozatala eredetileg éppen az ő ötlete volt. Az alapítvány mellett működő Fudan Magyarország Kft. 2022-es mérlegbeszámolója szerint továbbra sem termelt egyetlen forint bevételt sem.

Kiemelt képünk illusztráció: A Fudan Egyetem logója az egyetem kampuszán Sanghajban, 2019. december 18-án. Fotó: AFP | Hector Retamal