Mégis megépül a Fudan Egyetem budapesti kampusza?

A kormány szerdán küldött válaszából az derül ki, még nem tettek le a beruházásról.

2023. március 22., 18:27

Szerző:

Míg korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón úgy fogalmazott, a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampusza „a beruházási stop áldozatául esett”, a kormány egy újabb válaszából arra lehet következtetni, még nem mondtak le teljesen a kínai hitelből megvalósuló projektről.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője most azonban több írásbeli kérdést is feltett az ügyben Csák János kulturális miniszternek, aki az ügyet megörökölte. Így azt kérdezte meg,

  • „rendelkezik-e információkkal a fenti beruházás megvalósítására vonatkozó további tervekről?”
  • „Ha igen, megkezdődik-e a közeljövőben a komoly ellenérzéseket kiváltó kínai egyetem magyarországi kampuszának fejlesztése, vagy az ilyen jellegű elképzeléséről a kormány végleg lemondott?”

Csák nevében Vitályos Eszter államtitkár válaszolt Tomposnak, és úgy fogalmazott,

„...legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol a kormány az Országgyűlésnek az intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítésről és a megvalósítás tervezett költségeiről.”

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Fudan-beruházás továbbra is napirenden van, és a kormányzati megszorítások csak időlegesen állították le az 500 milliós kínai hitelből épülő egyetemi projektet.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Fudan Egyetem logója az egyetem kampuszán Sanghajban, 2019. december 18-án. Fotó: AFP | Hector Retamal)