Benyújtották a Fudan-népszavazás kérdéseit

Benyújtotta a Fudan-beruházás megakadályozását célzó helyi népszavazás kérdéseit Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Az egyik kérdés a kerületi ingatlanok átadását, a másik az eredeti tervtől, a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását gátolná.

2022. szeptember 30., 11:21

Szerző:

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának kiszemelt fővárosi kerület, Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina most helyi népszavazással állná útját a beruházásnak, miután az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, később pedig a fővárosi szintű népszavazás mögül kihátrált a – a Demokratikus Koalíció támogatásának hiányában – a budapesti városvezetés is – írja a hvg.hu.

Ezek után egy lehetőség maradt: a kerületi szintű referendum. A helyi népszavazáson feltenni kívánt kérdéseket csütörtökön nyújtották be Baranyi Krisztina polgármester és ellenzéki helyi képviselők aláírásával a helyi választási bizottsághoz. Ezt a két kérdést tennék fel:

  1. Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen? 

  2. Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Az első népszavazási kérdés azt célozza, hogy az eredeti terveknek megfelelően – amelyeket korábban a kormány, a kerület és a főváros egyetértésével alakítottak ki – csak és kizárólag a Diákváros projekt valósulhasson meg. Eszerint mintegy 8000 kollégiumi férőhely épült volna, kiszolgáló infrastruktúrával, bolttal, zöldfelületekkel, sport- és kulturális funkciókkal, az egésznek pedig a központja közösségi térként az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep lett volna.

A második kérdés pedig arra irányul, hogy önkormányzati tulajdonú terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott és érdemi munkát nem végző, a közpénzt viszont nyelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Az elmaradó országos és fővárosi szintű Fudan-referendumról a polgármester nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy:

“Sajnálom, hogy nem lesz se országos, se budapesti népszavazás a beruházás megakadályozására, de mi legalább itt Ferencvárosban mindent megteszünk, hogy útját álljuk.”

Hozzátette: a korábban ígért, a beruházást gátló adminisztratív helyi intézkedések – változtatási tilalom és új építési szabályzat – “folyamatban vannak”.

(Kiemelt kép: 168.hu | Pozsonyi Roland)

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.