Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, Karácsony tüntetést hirdetett

Eredmény valószínűleg csak késő délután lesz. Karácsony Gergely tüntetést hirdetett főpolgármester-választás tisztaságának védelmében a Nemzeti Választási Iroda elé.

2024. június 14., 15:28

Szerző:

Délután 2-re végeztek a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolásával. Az NVB tagjai most elvonulnak, délután 5-kor viszont bizottsági ülést tartanak, ott derülhet ki, mit állapítottak meg az újraszámlálásnál – írja a Telex. Az újraszámlálásra azután került sor, hogy Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért kérvényezte a választási eredmények újraszámlálását.

Miután Vitézy olyan adatokat mutatott be, amelyeken látszik, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül, fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak. Az NVB szerda este 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.


A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

Karácsony Gergely tüntetést hirdetett a főpolgármester-választás tisztasága ügyéért a Nemzeti Választási Iroda épülete elé

„TISZTA VIZET A POHÁRBA! Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból! Ne adjunk teret a választási csalásoknak!” – áll a főpolgármester által meghirdetett péntek esti tüntetés Facebook-eseményében.

Karácsonyék azt írták, hogy ki szeretnének állni az igazság és a tisztesség mellett, azért azt követelik, hogy írjanak ki inkább új szavazást. „Nyerjen bárki, a verseny legyen tiszta” – írták. A főpolgármester szerint ezernyi jele van annak, hogy a szavazatok újraszámolásának tisztaságát sem mindenhol sikerült garantálni. „Ezt tűrni nem lehet. Az újraszámolás végeredményétől függetlenül tiszta helyzetet kell teremteni” – írta.

(Kiemelt képünk forrása: Karácsony Gergely hivatalos Facebook oldala)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.