Vitézy Dávid stábja megfellebbezi a választási eredményt

Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában.

2024. június 12., 15:50

Szerző:

„Az elmúlt 67 órában létrehoztunk egy teljes jogi- és választásmatematikai csoportot” – mondta Vitézy Dávid szerdai sajtótájékoztatóján. Az eseményen az LMP által támogatott Vitézy, aki mellé az utolsó napokban a Fidesz is odaállt, arról beszélt, hogy

kérvényezni fogják a választási eredmények újraszámlálását.

Mint mondta, több ezer bejelentést kaptak delegáltaktól, bizottsági tagoktól és választóktól arról, hogy miket tapasztaltak a választáson. Vitézy megerősítette korábbi kijelentését, miszerint az újraszámlálást elkerülhetetlen, „minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni” annak elérésére – írta meg a Telex.

Amint arról a 168.hu is beszámolt korábban Merker Dávid, a Vitézy-stáb egyik vezetője a 24.hu-nak azt állította, voltak olyan szavazólapok, amelyeken Szentkirályi és Vitézy is be volt ikszelve, és egyes helyeken ezeket is érvénytelennek minősítették, amiben a Nemzeti Választási Iroda is hibás. Vitézy Dávid erre is kitért a szerdai sajtótájékoztatóján.

Vitézy Dávid el fogja fogadni, ha az újraszámlálás után Karácsony nyer

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az újraszámlálás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is el fogja fogadni, hogy ő lett Budapest főpolgármestere és

„mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt megkérdőjelezi. De nem tartunk itt. Ennek a választásnak nincs jelenleg jogerős végeredménye”

– mondta Vitézy, aki leszögezte, hogy a választás lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős.

Vitézy ezután adatokat mutatott be, amelyeken látszik, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül.

Erre a két kerületre fókuszálva Vitézy óriási aránytalanságokról beszélt, illetve arról, hogy viszonylag kevés egyezés van a két kerület között. Vitézyék azt is vizsgálták, hogy van-e összefüggés a Tisza Párt támogatottsága és az érvénytelen szavazatok között. Arra jutottak, hogy nincsen: „nem az történt hogy Magyar Péter szimpatizánsa miatt lett sok érvénytelen. Ezt a statisztikai elemzéseink egyértelműen cáfolják.” – mondta Vitézy.

Arra jutottak, hogy a kerületek „radikálisan eltérő gyakorlatokat” alkalmaztak arra, hogy hogyan húzzák ki Szentkirályi Alexandra nevét a fideszes jelölt visszalépése után. Vitézy szerint erre nem volt egységes fővárosi eljárásrend, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapról: ilyen volt a Vitézy által emlegetett IV. és VII. kerület is.


Vitézyék szerint elég jelentős hatása volt a kihúzásoknak, ezt mutatja például, hogy a II. kerületben 2,3 százalék, a IV. kerületben 5 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya. Vitézy úgy fogalmazott: ha ugyanabban a fővárosban ugyanazt a választást tartják, amelyet ugyanaz a főváros is felügyel, „akkor az talán még sincs rendben hogy kerületről kerületre ilyen óriási eltérések legyenek abban, hogy a budapestiek hogyan szavazhatnak”.

Érvénytelennek nyilvánítottak érvényes szavazatokat Vitézy szerint

Vitézyék szerint a fentebbi a fő probléma, de ebből jön az is, hogy könnyen járhatott valaki úgy is, hogy Szentkirályira szavazott. Majd „szembesülve a problémával” átszavazott egy másik jelöltre is – így szerintük sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné. Vitézy hozzátette, ez nem a szavazatszámlálók hibája, hanem inkább az NVI kézikönyvéé, amely szerintük nem fejtette ki egyértelműen, hogy mi van akkor, ha az egyik jelölt a lapon visszalépett. Bár az is igaz, hogy erről a Fővárosi Választási Iroda adott ki tájékoztatást vasárnap, miután több körzetből is érkeztek hozzájuk erre vonatkozó kérdések.

Vitézy arról is beszámolt,  amiről korábban Merker Dávid is nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy a választás óta 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánították ezeket a szavazatokat. Ezért „az újraszámlálás elkerülhetetlen” – tette hozzá. Vitézy kifejtette, hogy nem arról van szó, hogy ő ne nyugodna bele a vereségbe, vagy hogy fel akarnák tartani a főváros működését: hanem arról, hogy egy rendszerszintű problémát ki akarnak vizsgálni.

Vitézy ezután arról beszélt, hogy még az eredmények alapján ő vezetett akkor, amikor felhívta Karácsony Gergelyt, hogy kezdeményezze az újraszámlálást. Mint mondta, visszahívást azóta sem kapott, így Vitézy a sajtótájékoztatón kérte arra Karácsonyt, hogy „vesse latba a tekintélyét az őt támogató pártoknál, hogy ők is támogassák a választási bizottságnál az újraszámlálást”. Vitézy 15:30-kor adja át fellebbezését, amelyet a fővárosnak még ma továbbítania kell az NVI felé.

Sajtókérdésre Vitézy Dávid arról is beszélt, hogy érkeztek hozzájuk olyan jelzések is, amelyek szerint Szentkirályi nevének vékony kihúzása „szándékos stratégiai lépés volt”. Azt azonban nem tudta megígérni, hogy az általuk összegyűjtött bizonyítékokat nyilvánosságra is fogják hozni. Vitézy hozzátette, azt csodálja, hogy a nemzetközi választási megfigyelők sok mindent észrevettek, de a vékony vonalas kihúzás nem szúrt nekik szemet.

Vitézyt a Telex kérdezte arról, hogy amennyiben a választók megtévesztéséről van szó, kezdeményezni fognak-e újraválasztást. Vitézy azonban erre azt mondta, egyelőre újraszámlálást szeretnének. Csak annyit emelt ki, hogy kormánypárti, ellenzéki és civil szavazatszámlálóktól is érkeztek hozzájuk jelzések.

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid sajtótájékoztatójának videófelvételének képernyőfotója)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.